15 Avgust, 2016 - 16:42

Budućnost osvojila Premijer ligu

ŠK Budućnost pobjednik je Premijer lige Crne Gore za 2016, igrane u Nikšiću od 6. do 14. avgusta. Naš klub je do četvrte uzastopne titule prvaka države došao posle veoma neizvjesne trke sa nikšićkom Elektroprivredom, gdje se do poslednjeg kola nije znalo kome će pripasti pobjednički pehar. Jedini poraz Budućnost je doživjela u trećem kolu upravo protiv najvećeg rivala, posle čega je izgledalo da je nova titula daleko. Ipak, ekipa je nakon tog neuspjeha zbila redove i počela da ređa ubjedljive pobjede, dok je Elektroprivreda u sedmoj rundi poražena od cetinjskog Crnogorca, što je omogućilo Budućnosti da ih dostigne po broju meč bodova. Naš klub je imao veliku prednost u poenima, pa je bilo jasno da nam pobjede u poslednja dva meča garantuju prvo mjesto. U osmom kolu je savladano Cetinje, a u devetom nikšićka Mladost, čime je Budućnost stigla do 16 meč bodova i titule ekipnog prvaka Crne Gore. Drugo mjesto sa istim brojem bodova osvojila je Elektroprivreda. Nikšićani su imali odličan turnir i ne bi bilo nezasluženo ni da je njima na kraju pripao pobjednički pehar. Do bronze je sa 14 osvojenih bodova došla ekipa Crnogorca, koja je u svom drugom nastupu u Premijer ligi osvojila drugu medalju, a nesumnjivo im je dodatna satisfakcija to što su praktično odlučili o tome ko će ove godine osvojiti titulu.

U Premijer ligi se takmičio i ŠK Omladinac-Budućnost, za koji su nastupali isključivo igrači ponikli u školi Budućnosti. Omladinac je zauzeo 9. mjesto sa 2 meč boda, pa će sledeće godine igrati u Prvoj ligi. Naši mladi lavovi hrabro su se borili protiv mnogo iskusnijih protivnika i po prikazanoj igi su zaslužili mnogo bolji rezultat, ali će im ovo iskustvo nesumnjivo biti od velike koristi u daljem šahovskom razvoju.

Pobjeda na Premijer ligi je kruna odlične godine za ŠK Budućnost, u kojoj je osvojen i Kup Crne Gore, pa je tako našem klubu pripala dupla kruna, prva od 2011.

Konačna tabela Premijer lige, svi rezultati i statistika mogu se naći na ovom linku.

Sponzori

Glavni grad - sekretarijat za sport i kulturu