Škola šaha

U okviru kluba radi i škola šaha. O kvalitetu rada najbolje svjedoče brojni uspjesi naših pionira i omladinaca. Škola radi u tri nivoa:

  • početni (niži)
  • srednji
  • viši nivo

Sa početnim i prvim kursom radi FIDE majstor Srećko Đukanović koji je i ranije uspješno vodio ovaj kurs polaznika šahovske škole.Broj polaznika početnog nivoa je 35. Jedan dio polaznika će preći sljedeće godine u drugi nivo (srednji) škole. U radu ovog stepena šahovskog obrazovanja uključiće se i novi polaznici iz osnovnih oškola Podgorice. Izbor će se vršiti testiranjem njihovog šahovskog znanja.

Srednji nivo, odnosno šahovski kurs, vodi FIDE majstor Radojica Dabetić, iskusni šahovski pedagog i trener. Ovaj kurs već pohađa 12 polaznika. Najtalentovaniji među njima će se uskoro priključiti višem kursu škole. Naročito ističemo da među ovim polaznicima se nalaze i osvajači šahovskih prvenstava pionirskih i omladinskih Crne Gore. Takođe i drugi nivo škole radi po utvrđenom planu i programu. Rad se odvija dva puta nedjeljno u trajanju od po tri sata (tri školska časa).

Viši nivo šahovske škole za talente vodi velemajstor Nikola Đukić, aktuelni seniorski prvak Crne Gore kao i prva tabla olimpijske reprezentacije. Ovaj nivo pohađa 8 polaznika, koji su selektirani kao talenti iz nižih nivoa škole. Rad se odvija dva puta nedjeljno u trajanju od po tri sata.

Navedeni rezultati, i uspjesi koje članovi ŠK „Budućnost“ bilježe na svim nivoima, kako na pojedinačnim tako i ekipnim takmičenjima, i redovan rad škole šaha sa velikim brojem polaznika, opravdava na najbolji način uložena sredstva.

Klub uspijeva da obezbijedi svojim članovima dobre uslove za rad, i učešće na turnirima u Crnoj Gori i inostranstvu. Najbolji među polaznicima škole šaha, članovi su prvog tima ŠK „Omladinac-Budućnost“, koji se uspješno takmiči u Prvoj ligi Crne Gore.