30 Jun, 2017 - 10:50

Zlato za Predraga Nikača

Internacionalni majstor Predrag Nikač postigao je istorijski uspjeh na 15. Olimpijadi za slijepe i slabovide šahiste, koja je održana u Ohridu od 19. do 28. juna. Četvorostruki prvak Crne Gore je u veoma jakoj konkurenciji ostvario stoprocentan učinak od 6 poena iz 6 partija i tako osvojio zlatnu medalju na prvoj tabli ispred brojnih bolje rejtingovanih šahista.

Na konferenciji za štampu organizovanoj povodom ovog sjajnog rezultata Nikač je najavio svoje dalje planove, rekavši da mu je jedan od narednih ciljeva da pokuša da osvoji titulu svjetskog prvaka u konkurenciji slijepih i slabovidih šahista 2020. godine, kada će svjetsko prvenstvo biti održano u Beogradu. Standardni prvotimac ŠK Budućnost je dodao da želi da ove godine sa svojim klubom odbrani titulu ekipnog prvaka Crne Gore, kao i da pomogne ŠK Zora, za koji ima pravo da nastupa na dvojnu registraciju, da se plasira u viši rang takmičenja. On je zahvalio svojim kolegama iz reprezentacije, kao i svim ostalim ljudima koji su mu pružali podršku.

Pored Nikača su na konferenciji govorili i predsjednik ŠK Zora Radenko Lacmanović, koji je posebno istakao značaj ovog briljantnog uspjeha za šah i sport u Crnoj Gori, predsjednik Saveza slijepih Crne Gore Goran Macanović, koji je najavio još veću podršku slijepim i slabovidim šahistima u budućnosti, kao i selektor reprezentacije Crne Gore Savo Blagojević, koji je naglasio koliko je jak bio sastav ostalih timova na Olimpijadi. Konferenciji su prisustvovale brojne ugledne ličnosti iz svijeta šaha i sporta, kao i predstavnici više medijskih kuća.

Za reprezentaciju Crne Gore uz sjajnog Predraga Nikača su nastupali Milan Ivanović, Borislav Anđić, Radovan Damjanović i Savo Blagojević. Naša selekcija je u konkurenciji 27 timova takmičenje završila na 21. mjestu sa 7 meč bodova, ali je nešto skromniji ekipni rezultat potpuno nadomiješten velikim trijumfom čelnog igrača. Prvo mjesto je osvojila glavni favorit Rusija sa 16 bodova, druga je bila Ukrajina sa 13, koliko je imala i trećeplasirana Poljska.

Konačna tabela Olimpijade, kao i svi rezultati i statistika mogu se naći na ovom linku.

Sponzori

Glavni grad - sekretarijat za sport i kulturu