8 Februar, 2023 - 11:42

Veliki uspjeh Nikole Đukića na "Trofeju Gligorića"

Velemajstor Nikola Đukić ostvario je odličan rezultat diobom trećeg i četvrtog mjesta u veoma jakoj konkurenciji na “Trofeju Gligorića 2023”, turniru koji je Šahovski savez Srbije organizovao povodom 100 godina od rođenja velikana ne samo jugoslovenskog, nego i svjetskog šaha, legendarnog Svetozara Gligorića. Turnir je igran 6. i 7. februara, a učestvovalo je 16 igrača po pozivu organizatora, među kojima najbolji šahisti i šahistkinje iz Srbije i pet stranih igrača visokog renomea. Tempo igre bio je 10 minuta po igraču, uz dodatak od 5 sekundi za svaki potez, a ukupan nagradni fond je iznosio 11.100 eura.
 
Prvog dana takmičenja učesnici su bili podijeljeni u četiri kvalifikacione grupe, iz kojih su se po dva najuspješnija igrača plasirali u četvrtfinale. Uprkos lošem startu, Đukić je dobrom igrom u daljem toku takmičenja uspio da dođe do prvog mjesta u vrlo kvalitetnoj grupi, ispred prvog igrača Srbije po rejtingu Aleksandra Inđića, Marka Nenezića i Marine Gajčin. Turnir je nastavljen narednog dana mečevima četvrtfinala, a prvotimac Budućnosti je imao izuzetno teškog protivnika, aktuelnog prvaka Srbije Velimira Ivića. Ipak, naš igrač je bio na visini zadatka, prvu partiju mini meča je crnim figurama riješio u svoju korist, a u drugoj odolio opasnim naletima svog mladog protivnika i sa još jednom pobjedom prošao u polufinale sa maksimalnih 2:0. Protivnik u polufinalu je bio Miloš Perunović, standardni reprezentativac Srbije i stari znanac još sa kadetskih i omladinskih prvenstava SR Jugoslavije. Đukić je u prvoj partiji zaigrao agresivno bijelim figurama i došao do prednosti, ali je potcijenio kontraigru protivnika i dozvolio mu da preokrene situaciju i stigne do važne pobjede. U drugoj partiji Perunović je uspio da osujeti sve pokušaje našeg predstavnika da zaoštri borbu i remijem izborio finalni meč protiv turskog velemajstora Vahapa Šanala. U zanimljivom finalu u kom su oba učesnika imala svoje šanse slavio je Šanal rezultatom 1,5:0,5, dok je velemajstor iz Beograda morao da se zadovolji drugim mjestom. Treće i četrvto mjesto podijelili su Đukić i gruzijski velemajstor Merab Gagunašvili, koji je u polufinalu poražen od Šanala posle doigravanja po brzopoteznom tempu.
 
Naš velemajstor je učestvovao i na brzopoteznom turniru „Gliga 100“, odigranom 5. februara, uz tempo igre od 3 minuta za partiju uz dodatak od 2 sekunde za svaki potez, sa nagradnim fondom od 3.800 eura. U čast značajnog jubileja, na turniru je učestvovalo tačno 100 igrača, među kojima čak 71 igrač sa međunarodnom titulom, od čega 21 velemajstor i 27 internacionalnih majstora. Iako je bio jedan od favorita po rejtingu, Đukić nije uspio da pronađe pravi ritam, pa je turnir završio na skromnom 18. mjestu. Pobijedio je ruski velemajstor Aleksej Sarana.
 
Turniri su igrani u izvanrednim uslovima u beogradskom hotelu Crowne Plaza, gdje je prethodno održana i prva FIDE šahovska olimpijada za osobe sa invaliditetom.
 
Rezultati, tabele, statistika: Trofej Gligorića, Gliga 100

Sponzori

Glavni grad - sekretarijat za sport i kulturu