10 Oktobar, 2015 - 23:05

Svjetsko prvenstvo u ubrzanom šahu - Berlin 2015

Svjetsko prvenstvo u ubrzanom šahu svečano je otvoreno u glavnom gradu Njemačke, Berlinu. Centralni dio grada i prelijepa hala Bolle Meirei ugostiće najbolje šahiste današnjice koji će se do 14. oktobra nadmetati u rapid i blitz konkurenciji. Organizatori su najavili da će rekordan broj učesnika, za ovakav turnir, uzeti učešće. Svi oni boriće se za dio od 400 000 američkih dolara, što je nagradni fond za oba turnira. Pobjedniku svakog pripašće 40 000 dolara.

Listu učesnika predvodi aktuelni svjetski šampion u ubrzanom šahu, Magnus Carlsen. Norvežanin, koji je svjetski šampion i u klasičnom šahu u Berlinu brani obje titule, i u blitz i u rapid konkurenciji. Sa izuzetkom nekoliko vodećih američkih igrača, Nakamure, Caruane, Soa, te još nekih koji igraju na jakom turniru u Las Vegasu (https://millionairechess.com/), svi najbolji igrači današnjice okupili su se u Berlinu. O snazi turnira ne treba trošiti riječi ako se zna da od 10 najbolje rangiranih igrača po FIDE rejting listama izostaju samo dva (Nakamura i Caruana).

Prva tri dana na programu je rapid turnir (15’ + 10’’), koji će biti igran u 15 kola po švajcarskom sistemu.

Prvog dana turnira odigrano je 5 kola. Turnir je otvorio predjesnik FIDE Kirsan Ilyumzhinov, predsjednik Njemačke šahovske federacije i potpredsjednik FIDE Herbert Bastian, te Ilya Merenzon, predsjednik World Chess by Agon Limited organizacije, pod čijim okriljem se i igra Svjetsko prvenstvo u ubrzanom šahu.

Pobjednik nedavno završenog Svjetskog kupa, Sergey Karjakin vodi poslije prvog dana, sa osvojenih 4,5 poena iz pet partija. Rus je potvrdio da je u dobroj formi poslije turnira u Bakuu i nanizao je pobjede protiv velemajstora Borišeka, Gajewskog, Korobova i domaće nade Meiera. Jedini koji je uspio da odoli Karjakinovim napadima bio je njegov donedavno sunarodnik, Ukrajinac Kryvoruchko. Ostaje da se vidi hoće li to što je poslije jako napornog Svjetskog kupa, gdje je praktično 25 dana igrao bez prestanka, i svega dva dana odmora Karjakin imati snage da do kraja turnira pruža tako dobre partije kao prvog dana.

U stopu ga prati 16 igrača koji su poslije prvog dana sakupili 4 poena. Među njima je i aktuelni šampion Magnus Carlsen, koji važi i za prvu zvijezdu turnira, pa bez obzira na rezultat koji ostvari igra uvijek na prvoj tabli. Carlsena je danas u prvom kolu iznenadio iranski velemajstor, manje poznat široj javnosti, Ghaem Maghami, koji je bijelim figurama osvojio pola boda protiv najboljeg igrača današnjice. Uslijedila su tri Carlsenova trijumfa, protiv domaćeg igrača Wagnera, Valllejoa i Bruzona, da bi na kraju dana, u petom kolu i Kryvoruchko, bez većih problema bijelima priveo partiju ka mirnoj luci i podjeli bodova u duelu sa svjetskim šampionom.

Na prvenstvu je osjetno da novi talas mladih igrača polako preuzima primat u svjetskom šahu. Vidjelo se to najbolje u igrama mladog Rusa Danila Dubova, koji je završio dan sa 4 poena, a oštrica njegovog mača nije zaobišla ni bivšeg prvaka svijeta Ananda. Da će Indija možda uskoro opet imati prvaka svijeta u šahu nagovijestio je dvadesetogodišnji Vidit Santos Gurjathi. Iako je njegov rapid rejting “samo” 2534, mlada nada indijskog šaha dan je završila sa 4 poena, a Guseinov, Volokitin i Grischuk sigurno su najbolje zapamtili njegovo ime.

U vrhu tabele, sigurno će svakom sa prostora bivše Jugoslavije biti drago da vidi legendarnog Predraga Nikolića. Bosanski velemajstor sigurnom igrom sakupio je prvog dana 4 poena, pri tom ne pretrpjevši niti jedan poraz. Dokaz Nikolićeve neupitne klase pobjede su danas protiv Izraelca Ben Artiza, te standardno dobrih Onischuka i Riazantseva. Mlada nada vijetnamskog šaha, Nguyen i Bjelorus Zhigalko podijelili su plijen u partijama sa Nikolićem.

Kolosi svjetskog šaha, koji se polako u ovakvim uslovima, sa puno mladih igrača, mogu osjećati i kao veterani blago zaostaju. Kramnik, Morozevich i Gelfand su sakupili 3,5 poena, uvijek zanimljivi Vasyl Ivanchuk ima 3, a pomenuti Anand salu je napustio sa polovičnim učinkom – 2,5 poena iz 5 partija.

Jedan od najboljih igrača nedavno završene Premijer lige Crne Gore u šahu, velemajstor Ivan Ivanišević, prva tabla šampionskog sastava Budućnosti, dan je završio sa 2,5 poena. Ivanišević može da žali za partijom u drugom kolu, kada je u veoma oštroj poziciji imao 4 pješaka za figuru protiv Iana Nepomniachtchi-ja. Rus je ipak na kraju odnio pobjedu i dan završio u grupi igrača sa po 4 poena. Dobru igru prikazao je i Ivaniševićev sunarodnik, velemajstor Miloš Perunović, koji će se na drugi dan turnira vratiti sa 3 poena.

Drugog dana turnira na programu je još pet rapid partija. Neke od najzanimljivijih partija šestog kola nesumnjivo će biti Carlsen - Dubov, zatim Karjakin - Nepomniachtchi, Aronian - Nikolić i brojne druge.

Drugi dan takmičenja počinje u 14 časova. Sve partije možete pratiti uživo na ovom linku, a video prenos sa velemajstorskim komentarima se može naći ovdje.

Galerija: Svjetsko prvenstvo u ubrzanom šahu - 1. dan

Sponzori

Aerodromi Crne Gore
Glavni grad - sekretarijat za sport i kulturu
Advokatska kancelarija Pavličić
DeFacto