17 Jul, 2021 - 20:38

Spremni za nove izazove

Svojevremeno jedan od talentovanijih crnogorskih igrača, Aleksandar Radunović nije se ozbiljnije posvetio šahu zbog fakultetskih, a kasnije i porodičnih obaveza, da bi se nakon više od tri decenije pauze vratio na crno-bijelu scenu, ali u drugoj ulozi.

Naime, Saša je od maja ove godine na čelu našeg najtrofejnijeg šahovskog kolektiva i, kako ističe, za njega funkcija predsjednika podgoričke Budućnosti predstavlja veliku čast ali i obavezu da ovaj klub i dalje bude perjanica na domaćim takmičenjima, te da prvotimci prednjače na turnirima u pojedinačnoj konkurenciji u svim kategorijama.

- Dobio sam veliku podršku rukovodstva i na meni je da opravdam njihovo povjerenje i ujedno izađem u susret svima, kako bi zadržali ili unaprijedili stečeni renome. Mislim da imamo dobar kadrovski potencijal u svim segmentima - kako igračkim tako i organizacionim - pa je na nama da korak po korak realizujemo zacrtani plan i program, a to se prije svega odnosi na zvanične nastupe u Premijer ligi i nacionalnom kupu, rekao je Radunović, podsjećajući da je Budućnost od sticanja nezavisnosti deset puta osvajala titulu prvaka u našem najkvalitetnijem ekipnom nadmetanju. Za njega će i dalje prioritet imati najbolji sastav, a posebnu pažnju posvetiće mlađem naraštaju.

- Imamo dvije sekcije sa preko 30 polaznika koji marljivo rade i pripremaju se sa instruktorima, velemajstorom Nikolom Đukićem i FIDE majstorom Srećkom Đukanovićem. Mnogi od njih će uskoro zakucati na vrata prvog tima, kao što su već Andrej Šuković, Dario Alivodić, Mateja Popović i drugi. Naša filijala i regrutni centar je u imenu prvoligaša ŠK Omladinac, istakao je naš sagovornik ne štedeći komplimente na račun talentovanih osnovaca i srednjoškolaca koji redovno prate nastavu dva puta sedmično u matičnim prostorijama.

Radunović kaže da će uprava nastojati da obezbijedi neophodna materijalna i finansijska sredstva za normalno funkcionisanje kluba, kao i redovne isplate stipendija igračima.

- Potpisali smo ugovor sa generalnim sponzorom, tako da smo po tom pitanju stvari doveli na svoje mjesto. Menadžment CEDIS-a je prihvatio naš zahtjev i mi ćemo se potruditi da dobrim rezultatima uzvratimo na isti način. Nadam se da će i još neke renomirane kompanije naći interes da nas podrže na obostrano zadovoljstvo. Novac ne treba štedjeti ni na popularizaciju drevne igre i vjerujem da će ponovo zaživjeti projekat "Šah u škole" i djeci se pružiti prilika da šah biraju kao izborni predmet i na taj način razvijaju kognitivne sposobnosti. Isto tako želja nam je i da se mediji više uključe u kampanju afirmacije i popularizacije šaha među učenicima i bilo bi dobro da se na javnom servisu vrati šahovska emisija. Što se tiče same edukacije, ŠSCG je odigrao odličan potez angažovanjem vrhunskog trenera, jednog od najboljih u svijetu - Ivana Sokolova koji je na Cetinju održao kamp sa sadašnjim i budućim reprezentativcima. Takođe, pod okriljem Saveza ove godine organizovano je niz međunarodnih manifestacija zaključno sa prvenstvom Mediterana, na kojima su crnogorski predstavnici mogli da se dokazuju, što je za svaku pohvalu. Računam da će i naša saradnja ići u tom pravcu da se priredi što više turnira i pruži mogućnost učesnicima da uvećaju rejting i dobiju nova šahovska zvanja. Mi planiramo da do kraja godine organizujemo memorijal u znak sjećanja na doajena crnogorskog šaha Radojicu Dabetića koji je za života pružio nemjerljiv doprinos njegovom razvoju i za tablom i mimo nje, dodao je Radunović.

Sponzori

Glavni grad - sekretarijat za sport i kulturu