4 Oktobar, 2016 - 17:55

Prvenstvo svijeta za mlade do 14, 16 i 18 godina 2016

Prvenstvo svijeta za mlade do 14, 16 i 18 godina za 2016. godinu igrano je u Hanti-Mansijsku od 20. septembra do 4. oktobra. Jedini predstavnik Crne Gore u dalekom Sibiru bio je član ŠK Omladinac-Budućnost Andrej Šuković, koji se takmičio u konkurenciji dječaka do 18 godina.

Andrej je startovao izvanredno - pobjedom protiv češkog internacionalnog majstora Mareka. Uslijedila su dva remija u drugom i trećem kolu protiv znatno bolje rejtingovanih protivnika, FIDE majstora Songa iz Kanade i internacionalnog majstora Vogela iz Njemačke. Nažalost, mladi Šuković nije uspio da zadrži tako visok nivo igre u daljem toku turnira, pa je u naredna tri kola doživio tri uzastopna poraza. Ipak, nije dozvolio da ga loša serija obeshrabri i u poslednjih 5 kola je osvojio 2,5 poena, što mu je u konačnom plasmanu donijelo 48. mjesto među 65 učesnika sa 4,5 poena iz 11 partija. Da se radi o veoma dobrom rezultatu najbolje pokazuje podatak da je Andrej na Prvenstvu svijeta svoj rejting popravio za čak 50 poena.

Na Prvenstvu svijeta za mlade učestvovalo je ukupno 409 mladih šahista iz 61 države. Kao i na nedavno odigranom Prvenstvu Evrope za mlade, najviše medalja su osvojili predstavnici Rusije, ukupno sedam. Iza njih su ostali mladi šahisti iz Jermenije i Irana sa po dva odličja, dok je po jedna medalja pripala predstavnicima Grčke, Indije, Kine, Izraela, Vijetnama, Uzbekistana i SAD-a.

Konačne tabele, svi rezultati i statistika mogu se naći na sledećim linkovima: B18, G18, B16, G16, B14, G14.

Sponzori

Glavni grad - sekretarijat za sport i kulturu