17 Februar, 2017 - 23:47

Polufinale prvenstva Crne Gore 2017

Danas je u Nikšiću počelo Polufinale prvenstva Crne Gore za 2017. godinu, uz učešće čak 54 igrača, pa se već sad može reći da se ovakav format polufinalnog turnira pokazao kao pun pogodak. Turnir se igra u 7 kola po švajcarskom sistemu, uz tempo igre od 90 minuta po igraču za cijelu partiju sa dodatkom od 30 sekundi za svaki odigrani potez. Tri prvoplasirana takmičara će se kvalifikovati za Prvenstvo Crne Gore, koje će biti održano u Baru od 11. do 21. marta.

Iako su se u 1. kolu međusobno sastali igrači između kojih je razlika u rejtingu bila 400 i više poena, već su se desila i prva iznenađenja. Tako je i prvi favorit po rejtingu Veljko Draganić morao da se zadovolji remijem bijelim figurama u duelu sa mladim i talentovanim Markom Vučkovićem, koji je od samog starta pokazao da nikome neće biti lak zalogaj. Još neočekivanije od tog rezultata, barem ako se gleda rejting, su pobjede Božidara Krstonijevića protiv Nenada Karišika i Luke Lješkovića protiv Milana Vica. Ovakav početak obećava zaista dramatičan turnir, na kojem će se do samog kraja voditi neizvjesna borba za prva tri mjesta koja vode na finale državnog šampionata.

Na turniru učestvuje i 6 članova ŠK Omladinac-Budućnost, čije ćemo rezultate svakako pratiti sa posebnom pažnjom. 1. kolo nije donijelo previše radosti izdancima naše škole šaha, pa je tako jedinu pobjedu zabilježio Nemanja Vukčević protiv Mitra Đukanovića. Remizirao je već pomenuti Vučković protiv Draganića, dok su poraze na startu pretrpjeli Slaven Živković, Dario Alivodić, Darko Šuković i Tijana Rakić. Ipak, treba reći da su svi oni, osim Vukčevića, igrali protiv igrača sa mnogo većim rejtinzima, pa ne treba sumnjati da će u narednim rundama i te kako imati šta da pokažu.

Svakako će imati šta da pokaže i član prvog tima Budućnosti IM Predrag Nikač, jedan od glavnih favorita za plasman među prva tri. Četvorostruki prvak Crne Gore nije dozvolio iznenađenje u 1. kolu, savladavši kao crni člana ŠK Omladinac Slavena Živkovića.

Sjutra su na programu dva kola, 2. sa početkom u 9:30, a 3. u 16:30.

Svi rezultati, parovi i statistika turnira mogu se naći na ovom linku.

Sponzori

Glavni grad - sekretarijat za sport i kulturu