17 Jun, 2016 - 22:23

Pionirsko i omladinsko prvenstvo Crne Gore 2016

Pionirsko i omladinsko prvenstvo Crne Gore za 2016. igrano je u Pljevljima od 13. do 17. juna. Učestvovalo je ukupno 57 mladih šahista, od čega 29 u konkurenciji pionira, 9 pionirki, 13 omladinaca i 6 omladinki. Među njima je bilo i 9 članova ŠK Omladinac-Budućnost, koji se vraćaju u Podgoricu sa 5 osvojenih medalja, što čini Omladinac najuspješnijim klubom na ovom takmičenju.

Najveći uspjeh je ostvario Andrej Šuković osvajanjem titule omladinskog prvaka ispred Aleksandra Tomića iz ŠK Mladost, koji je taj naslov držao prethodne dvije godine. Njih dvojica su sakupili po 6 poena iz 7 kola, ali su dodatni kriterijumi bili na strani našeg omladinca. Mladi Šuković je savladao Tomića u međusobnom duelu, pa je jasno da je sasvim zasluženo došao do prvog mjesta. Bronzana medalja je pripala Miroljubu Ćiroviću iz ŠK Osnovne i srednje škole sa 4,5 poena.

Jedina predstavnica našeg kluba u konkurenciji omladinki Tijana Rakić zauzela je drugo mjesto sa 3 poena iz 5 partija, koliko je imala i trećeplasirana Emilija Vukanić iz ŠK Osnovne i srednje škole. Titulu omladinske prvakinje osvojila je Nikolina Koljević iz ŠK Crnogorac sa 4 poena.

U konkurenciji pionira naši mladi šahisti su osvojili dvije medalje. Prošlogodišnji šampion Marko Vučković morao je ove godine da se zadovolji drugim mjestom sa 6 poena iz 9 kola. Dario Alivodić je sa istim brojem poena osvojio treće mjesto. Zlato je pripalo Đorđu Anđeliću iz ŠK Mladost sa 7 osvojenih poena, čime je ovaj jedanaestogodišnjak pokazao da je velika nada crnogorskog šaha.

Takmičenje među pionirkama završeno je trijumfom Nede Bojović iz ŠK Osnovne i srednje škole sa 6,5 poena iz 8 partija, dok je drugo mjesto pripalo Nikolini Anđelić iz ŠK Mladost sa pola poena manje. Medalju za naš klub u ovoj grupi osvojila je Mateja Popović, koja je takođe imala 6 poena, ali i nešto slabije dodatne kriterijume.

Još jedan odličan nastup mladih nada Budućnosti, koje u kontinuitetu postižu sjajne rezultate i na najbolji način predstavljaju svoj klub i grad.

Konačne tabele, kao i svi rezultati i statistika mogu se naći na sledećim linkovima: pioniri, pionirke, omladinci, omladinke.

 

Sponzori

Glavni grad - sekretarijat za sport i kulturu