9 Avgust, 2023 - 20:58

Pehari Vuku Miletiću i Mateji Popović

Omladinsko prvenstvo Crne Gore igrano je od 4. do 8. avgusta u multimedijalnoj sali Univerzitetskog sportskog centra u Podgorici. U muškoj konkurenciji nastupilo je 36 takmičara, dok se za titulu omladinske prvakinje nadmetalo 9 mladih šahistkinja. Titule su osvojili Vuk Miletić i članica Budućnosti Mateja Popović, opravdavši tako ulogu prvih favorita po rejtingu.
 
U muškoj konkurenciji igralo se 9 kola po švajcarskom sistemu, a Vuk je do pobjedničkog pehara stigao sa 8 osvojenih poena. Drugi je bio Dragoljub Kovačević sa pola poena manje, dok je treće mjesto pripalo članu Budućnosti Dinu Grboviću sa 6,5 poena. Lijep uspjeh za našeg Dina, koji već u kontinuitetu postiže zapažene rezultate.
 
Žensko prvenstvo se igralo po Bergerovom sistemu, a Mateja je do druge uzastopne titule stigla sa ubjedljivih 7,5 poena iz 8 partija. Druga je bila Katarina Đukić, još jedna mlada šahistkinja iz škole Budućnosti, sa osvojenih 6 poena, koja je jedina remizirala sa novom-starom prvakinjom. Treće mjesto pripalo je najmlađoj učesnici i najprijatnijem iznenađenju turnira Sofiji Milović sa 5 poena, koliko je imala i članica Budućnosti Milena Mosurović, koja je zbog slabijih dodatnih kriterijuma ovaj put morala da se zadovolji četvrtim mjestom.
 
Na oba turnira je nastupilo ukupno 16 polaznika škole šaha ŠK Budućnost CEDIS, a uz već pomenute, treba istaći i dobru igru Đorđa Žižića (10. mjesto sa 5,5 poena), Vasilija Smuka (11. sa 5), Tomana Perića (14. sa 5) i jednog od najmlađih učesnika Davida Pavlovića (16. mjesto sa 4,5 poena).
 
Konačne tabele, svi rezultati i statistika mogu se naći na sledećim linkovima: omladinci, omladinke.
 

Sponzori

Glavni grad - sekretarijat za sport i kulturu