14 Maj, 2015 - 23:51

Open Petrovac 2015

Ukrajinski velemajstor Jurij Vovk pobjednik je međunarodnog otvorenog turnira, koji je igran u Petrovcu od 8. do 14. maja. VM Vovk je opravdao ulogu prvog favorita po rejtingu i potpuno zasluženo trijumfovao sa 7 poena iz 9 partija. Na diobi od 2. do 6. mjesta našla se grupa igrača sa osvojenih 6,5 poena. Drugo mjesto po dodatnim kriterijumima je pripalo članu ŠK Budućnost velemajstoru Nikoli Đukiću, koji je sa osvojena 3,5 poena iz poslednja 4 kola uspio da dođe do ovog odličnog rezultata. Slijede na 3. mjestu VM Siniša Dražić iz Srbije, 4. je VM Martin Kravciv iz Ukrajine, 5. VM Dejan Antić iz Srbije, a 6. IM Filip Pančevski iz Makedonije. Nagrade su osvojili još VM Branko Tadić iz Srbije, VM Matej Šebenik iz Slovenije, VM Branko Damljanović iz Srbije i VM Mihail Ivanov iz Rusije, svi sa osvojenih 6 poena. Isti broj poena osvojio je i član Budućnosti IM Blažo Kalezić, koji nije imao sreće sa dodatnim kriterijumima, pa je ostao prvi ispod crte. Ipak, IM Kalezić može biti zadovoljan prikazanom igrom na turniru, što pokazuje i zarađenih 9,6 poena rejtinga.

Turir je bio i kvalifikacioni za Seniorski šampionat Crne Gore za 2015. Pravo učešća na Šampionatu stekli su Tijana Blagojević, Nikola Potpara i Marko Krivokapić. Tijana Blagojević je uz to bila i najbolje plasirana šahistkinja, ali je na ovom turniru uspjela da ostvari jedan još veći uspjeh. Ona je kolo prije kraja obezbijedila završnu normu za ženskog velemajstora i tako postala prva šahistkinja iz Crne Gore koja je osvojila tu titulu. Da se neće zaustaviti na tome, Tijana je pokazala ostvarivši i prvu normu za internacionalnog majstora.

Pored dvojice prvotimaca Budućnosti, na turniru su učestvovali i tri člana našeg podmlatka - Andrej Šuković, Milan Radonjić i Lazar Lukić. Njihov plasman se može nazvati solidnim - Šuković je zauzeo 46. mjesto, Radonjić 50, a Lukić 51, svi sa osvojena 4 poena. Sva trojica su popravili svoj rejting, ali od toga je važnije stečeno iskustvo, koje će im svakako mnogo koristiti u budućim nastupima.

Na turniru je učestvovalo 70 igrača iz 11 država, među kojima 14 velemajstora. Nagradni fond je iznosio 6.350€, od čega je pobjedniku pripalo 1.250€.

Svi rezultati, konačna tabela i ostali statistički podaci mogu se naći na ovom linku.

Sponzori

Glavni grad - sekretarijat za sport i kulturu