8 April, 2016 - 18:06

Open Karpoš 2016

Bugarski velemajstor Kiril Georgiev pobjednik je Opena Karpoš 2016, koji je igran u Skoplju od 1. do 7. aprila. Bivši član ŠK Budućnost je u poslednjem kolu crnim figurama pobijedio dotadašnjeg lidera VM Dmitrija Svetuškina iz Moldavije i tako sam osvojio prvo mjesto sa 7,5 poena iz 9 kola. Svetuškin je morao da se zadovolji drugim mjestom sa 7 poena, koliko je sakupilo još 7 šahista. Po dodatnim kriterijumima 3. mjesto je pripalo VM Danilu Dvirnjiju iz Italije, 4. je član Budućnosti VM Robert Markuš iz Srbije, 5. VM Atanasios Mastrovasilis iz Grčke, 6. VM Ante Šarić iz Hrvatske, 7. VM Das Nelotpal iz Indije, 8. VM Jevgenij Romanov iz Rusije, a 9. mladi turski IM Ćemil Čan Ali Marandi.

Na ovom veoma jakom otvorenom turniru takmičilo se i troje igrača iz Crne Gore, koji nijesu imali previše razloga za zadovoljstvo postignutim rezultatima. Na kraju je najbolji plasman od naših predstavnika ostvario VM Dragiša Blagojević, koji je osvojio 29. mjesto sa 6 poena. Član Budućnosti VM Nikola Đukić je pred poslednje kolo imao šansu da uđe među nagrađene igrače, ali ga je poraz protiv Nelotpala bacio na 45. mjesto sa 5,5 poena. ŽIM Tijana Blagojević je sa 5. osvojenih poena zauzela 77. mjesto. Zanimljivo je da je Tijana odigrala turnir bez ijednog remija, uz 5 pobjeda bijelim figurama i 4 poraza crnima.

Na turniru je učestvovalo 206 šahista iz 24 države, među kojima 27 velemajstora i 30 internacionalnih majstora. Ukupan nagradni fond je iznosio 10.000€, od čega je pobjedniku pripalo 2.000€.

Konačna tabela, svi rezultati i statistika mogu se naći na ovom linku.

Sponzori

Glavni grad - sekretarijat za sport i kulturu