18 Maj, 2016 - 17:09

Open Cetinje 2016

Međunarodni otvoreni turnir Cetinje 2016, igran povodom 10 godina nezavisnosti Crne Gore, završen je ubjedljivom pobjedom VM Nebojše Nikčevića, koji je posle briljantne igre tokom čitavog turnira trijumfovao sa 8 poena iz 9 partija, čak poen i po više od najbližih pratilaca. Drugo mjesto je osvojio član ŠK Budućnost VM Nikola Đukić sa 6,5 poena, koliko je imao i trećeplasirani VM Igor Miladinović iz Srbije, kao i njegov zemljak VM Nikola Sedlak, kome je po dodatnim kriterijumima pripalo 4. mjesto. VM Aleksandar Kovačević iz Srbije je zauzeo 5. mjesto, 6. je selektor ženske reprezentacije Srbije VM Branko Damljanović, 7. njegov kolega, selektor muške reprezentacije Crne Gore VM Milan Draško, 8. VM Dmitrij Svetuškin iz Moldavije, 9. član Budućnosti IM Blažo Kalezić, dok spisak osvajača redovnih nagrada zaključuje prvi favorit po rejtingu VM Karen Grigorjan iz Jermenije, svi sa 6 poena.

Turnir je ujedno bio i kvalifikacioni za Seniorski šampionat Crne Gore za 2016. Pravo da se nađu na smotri naših najboljih šahista izborili su Jovan Milović, član Budućnosti IM Predrag Nikač i Vaso Petijević, sva trojica sa 5,5 osvojenih poena.

Turnir je igran na Cetinju od 4. do 10. maja, a učestvovalo je 69 šahista iz 9 država, među kojima i 15 velemajstora. Ukupan nagradni fond je iznosio 6.750€, od čega je pobjedniku pripalo 1.250€.

Konačna tabela turnira, svi rezultati i statistika mogu se naći na ovom linku.

Sponzori

Glavni grad - sekretarijat za sport i kulturu