16 Februar, 2024 - 12:45

Nikiti Petrovu titula prvaka Crne Gore, Nikola Đukić podijelio prvo mjesto

76. Seniorsko prvenstvo Crne Gore igrano je u Podgorici od 6. do 15. februara. Igralo se 11 kola po švajcarskom sistemu, a učešće je uzelo 52 igrača, među kojima i sedam velemajstora, šest internacionalnih majstora i šest majstora FIDE.
 
Prvenstvo je bilo veoma neizvjesno i praktično do poslednjeg poteza se nije znalo ko će biti novi šampion. Član ŠK Budućnost CEDIS i desetostruki prvak Crne Gore Nikola Đukić je u finišu turnira uspio da se izdvoji na čelu tabele, ali je debitant na državnim šampionatima Nikita Petrov iskoristio njegov remi u pretposlednjem kolu protiv Denisa Kadrića i stigao ga na tabeli. Tako su Petrov i Đukić u poslednje kolo ušli poravnati, sa poenom prednosti ispred najbližih pratilaca, pa je bilo jasno da će jedan od njih dvojice na kraju podići pobjednički pehar. U izuzetno dramatičnoj završnoj rundi, nakon više preokreta, obojica su uspjela da savladaju svoje protivnike i stignu do diobe prvog mjesta sa po 9 poena. Buholc koeficijent je za samo pola poena bio na strani Petrova, pa je njemu pripala šampionska titula, dok je Đukić morao da se zadovolji drugim mjestom, ali oba igrača zaslužuju sve čestitke za ostvareno na ovom šampionatu. Treće mjesto je osvojio prvi favorit po rejtingu Denis Kadrić sa 7,5 poena, koliko su imali i Luka Drašković i Artem Smirnov.
 
Šesto mjesto je zauzeo prvotimac ŠK Omladinac-Budućnost Nemanja Vukčević sa 7 poena, koji je za sjajan nastup nagrađen i normom za internacionalnog majstora. Sedmi je bio član Budućnosti Blažo Kalezić sa istim skorom, a među osvajače redovnih nagrada plasirao se i naš Andrej Šuković, koji je bio deseti sa 6,5 poena. Jednu od specijalnih nagrada je osvojila Mateja Popović, koja je sa osvojenih 5,5 poena bila najbolja u grupi igrača do rejtinga 2000.
 
Klubove Budućnost i Omladinac su na Prvenstvu predstavljali i Veljko Šćekić, Dino Grbović, Srećko Đukanović, Slaven Živković, Ljev Hramko, Milena Mosurović i Marija Mia Maraš.
 
Nažalost, zbog problematičnih odnosa sa Šahovskim savezom Crne Gore, na šampionatu nije učestvovao prošlogodišnji prvak Dragiša Blagojević, čije bi učešće bez sumnje učinilo turnir još zanimljivijim.
 
 

Sponzori

Glavni grad - sekretarijat za sport i kulturu