1 Januar, 2020 - 14:49

In memoriam - Radojica Dabetić

Poslednjeg dana 2019. godine naša šahovska porodica ostala je bez jednog od svojih najistaknutijih članova. Sa bolom i nevjericom primili smo vijest da nas je iznenada napustio Radojica Dabetić, predsjednik Skupštine ŠK Budućnost, dugogodišnji član naše prve ekipe, dugogodišnji kapiten i trener u klupskoj školi šaha.

Rođen je 1954. godine u Opasanici (Podgorica). U omladinskim danima važio je za jednog od najtalentovanijih crnogorskih šahista, a titulu omladinskog prvaka Crne Gore osvojio je 1972. godine. Na seniorskom prvenstvu Crne Gore pobjeđuje dvaput zaredom – 1982. i 1983. godine. Postao je majstorski kandidat 1974, a titula majstora FIDE mu je priznata 1987. godine. Vrstan teoretičar i igrač univerzalnog stila, zabilježio je pobjede protiv Zdenka Kožula, Branka Damljanovića i mnogih drugih renomiranih šahista. Ostaje utisak da je sa svojim ogromnim šahovskim znanjem mogao postići daleko više kao igrač, ali ga je u tome spriječila sklonost neočekivanim previdima i padovima koncentracije.

Rano se gotovo povukao iz aktivnog igranja i posvetio se trenerskom radu. Nemoguće je izbrojati sve medalje koje su njegovi učenici osvojili na kadetskim i omladinskim prvenstvima Crne Gore, a mnogi od njih su osvajali odličja i na kadetskim i omladinskim šampionatima Jugoslavije. O njegovom trenerskom radu možda najbolje govori činjenica da su Nikola Đukić i Aleksandra Milović, čelne table muške i ženske reprezentacije Crne Gore, bili njegovi učenici. Bio je trener ženske reprezentacije Jugoslavije do 18 godina koja je osvojila srebrnu medalju na Prvenstvu Evrope 2002. godine i prvi selektor ženske reprezentacije u nezavisnoj Crnoj Gori. Svjetska šahovska federacija mu je 2017. godine dodijelila titulu trenera FIDE.

Dabo, kako smo ga svi zvali, je utkao sebe u najveće uspjehe ŠK Budućnost. Bio je član ekipe koja je osvojila titulu prvaka Jugoslavije 1998. godine, a kao kapiten je učestvovao u osvajanju četiri titule prvaka Crne Gore i dva pehara u Kupu. Ipak, najveći trag je ostavio kroz svoje brojne učenike, od kojih su  danas neki članovi prve ekipe našeg kluba, a neki i sami treneri u klupskoj školi šaha. Takođe, kompletna postava ŠK Omladinac-Budućnost sastavljena je od mladih igrača koji su imali sreću da ih on uči tajnama drevne igre.

Zapamtićemo ga kao dobrog, pravičnog i skromnog čovjeka, uvijek spremnog da pomogne nikad ne ističući sebe u prvi plan. Hvala ti za sve, Dabo. Nećemo te zaboraviti.

Sponzori

Glavni grad - sekretarijat za sport i kulturu