20 Novembar, 2016 - 20:46

Meč za prvaka svijeta - 6. partija

Šesta partija meča za prvaka svijeta između Magnusa Karlsena i Sergeja Karjakina neće ostati upamćena po velikoj borbi Prvaka i Izazivača. Ipak, stavimo je u kontekst istorije, ovog meča, psihologije šahista…

Prije svega, ovo je šesti remi u meču i na pola puta, rezultat je 3:3. Dobro pamtimo isti slučaj iz 2012. i meča Anand-Geljfand – tada nevjerovatnih 10 remija iz 12 partija u regularnom dijelu! Ali, pažnja, baš u tom meču su sedma i osma partija bile prve odlučene, i nadamo se da će se i taj dio ponoviti u ovom meču. Poredimo li dalje sa Karlsenovim dosadašnjim mečevima (2013. i 2014. protiv Ananda), vidimo da je poslije šestih partija, odlučeno bilo dvije, odnosno čak tri! Ipak, vratimo se 11. novembru i početku ovog meča - od tada, dvije partije “ispitivanja snaga”, koje su prethodila dvijema posle kojih je Karjakin šeretski (ali s pravom!) predložen za novog ruskog Ministra Odbrane i famozne pete, gdje se možda i prvi put počelo razmišljati da Karjakin može do titule.

Činilo se da Sergej ima potreban momentum i da će biti uzbudljivo u šestoj partiji, ali od toga ništa. Karlsen je kontrolisao situaciju cijelu partiju i poslije 20ak poteza se već pominjalo pravilo koje takmacima ne dozvoljava remi prije tridesetog poteza. Karjakin je još jednom (prvi) na potezu u nedjelju i ta će partija pokazati koliko on stvarno može i u kom pravcu ide ovaj meč.

Na presu poslije partije, nasmijani Magnus i zbunjeni Sergej; psihološka igra očigledna – ovakav ishod je kao lovački par na strani Karlsena – ako ne cio pješak prednosti, ono makar pola. Karlsen je u potpunosti skinuo sa sebe pritisak od juče i čak dao komentar “Nije on loš...”, kada je tokom presa upitan da uporedi Karjakina s Anandom… Vidjelo se da mu je ova partija povratila samopouzdanje, vidno poljuljano posle pete partije.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bilo kako bilo, čuli su se često komentari da bi Karjakin prije meča potpisao 6 remija poslije prvih 6 partija, da je iznenađenje (Karjakinova pobjeda) vjerovatnije sa manjim brojem preostalih partija… I nije on bez šanse, ima nekoliko ozbiljnih aduta u rukavu do kraja meča, ali će sve ozbiljno zavisiti od Šampiona. Ispred nas je dan pauze, Karlsen je isticao da je odmor važan, Karjakin najavljivao čuvenu vožnju helikopterom iznad Njujorka, na šta bih ja dodao možda neki ovakav odmor u blizini sale za igru.

Sve u svemu, očekuje nas novo uzbuđenje u nedjelju, ako ne za tablom, onda makar psihološki, na početku druge polovine meča za prvaka svijeta 2016.
Iz Njujorka,

Jovan Jovančević

Sponzori

Glavni grad - sekretarijat za sport i kulturu