10 April, 2017 - 22:22

Kup Crne Gore 2017 - četvrtfinale

U polufinale Kupa Crne Gore za 2017. godinu plasirale su se četiri najbolje rejtingovane ekipe - Budućnost, Crnogorac, Elektroprivreda i Mladost. To je epilog mečeva četvrtfinala, koji su odigrani 9. aprila.

ŠK Budućnost je kao domaćin sa 3:1 savladao bjelopoljsku Rokadu, u meču koji je mogao biti znatno neizvjesniji nego što to krajnji rezultat pokazuje. Naime, iako su na trećoj i četvrtoj tabli IM Predrag Nikač i FM Sreten Đukanović sigurnom igrom uspjeli da savladaju Adnana Balića i Miodraga Kneževića i tako dovedu naš klub u vođstvo od 2:0, situacija na prve dvije table je prijetila da pretvori meč u pravu dramu. Na prvoj tabli je VM Nikola Đukić previdio pješaka još u ranoj fazi partije protiv Nebojše Nikolića, potom uspio da napravi naizgled neprobojnu tvrđavu, koju je sa nekoliko grešaka u cajnotu doveo na korak od potpunog kolapsa. Srećom po čelnog igrača Budućnosti, Nikolić je propustio nastavak koji je vodio direktnom dobitku, a zatim, u završnici koja je i dalje ostavljala odlične šanse na pobjedu, dozvolio da ga zavede primamljiva žrtva lovca za dva pješaka. Posle toga je bijeli skakač napravio barijeru, sprečavajući protivničkog monarha da pruži podršku svojim slobodnim pješacima, što je odvelo partiju u mirnu luku remija. Ništa manje nije bilo dramatično na drugoj tabli, u duelu Armina Mušovića i IM Blaža Kalezića, koji je završen nesvakidašnjom demonstracijom sportskog i fer ponašanja. U obostranom cajtnotu, kada je obojici igrača ostalo manje od 5 minuta do pada zastavice, na pitanje Mušovića da li je obavezno da se i dalje pišu potezi, sudija je odgovorio potvrdno. Kalezić je iz toga zaključio da se dodaje 30 sekundi po potezu, pa je usporio igru, tražeći najsigurniji put do podjele poena u završnici koja je bila u granicama remija. Naš igrač je shvatio svoju zabludu kada mu je ostalo samo nekoliko sekundi do pada zastavice, posle čega se obratio sudiji pitajući zašto mu nije dodavano vrijeme, na šta je dobio odgovor da nema dodavanja vremena. U poziciji gdje je imao damu i skakača protiv suparničke dame, Mušović je mogao, kao uslovno rečeno jača strana, da povuče još nekoliko poteza i dočeka pad zastavice Kalezića. Umjesto toga, ne želeći da iskoristi protivnikovu zabunu i na taj način dobije poziciju koja je očigledan remi, Mušović povlači potez u duhu fer pleja i pristaje na podjelu poena. Ovaj sjajan gest Armina Mušovića zaslužuje sve pohvale, pogotovo zato što su ovakvi postupci nažalost sve ređi u današnje vrijeme, kada su i djeca naučena da gledaju na rezultat kao na prvo i osnovno mjerilo uspjeha.

U prostorijama ŠK Budućnost odigran je još jedan meč četvrtfinala, duel između bjelopoljskog Jedinstva i nikšićke Elektroprivrede. Nikšićani su opravdali ulogu favorita i sa ubjedljivih 3,5:0,5 plasirali se u polufinale. Pobjede za Elektroprivredu postigao je bračni par Milović - Jovan na prvoj tabli protiv Nenada Karišika, a Aleksandra na četvrtoj protiv Milana Radomana. Na trećoj tabli je IM Boro Miljanić dobio poen bez borbe, jer igrač Jedinstva Željko Rovčanin nije bio u mogućnosti da stigne na meč. Jedini remi zabilježen je na drugoj tabli, u susretu IM Marka Krivokapića i Veljka Šćekića.

I ŠK Crnogorac je opravdao ulogu favorita, savladavši na Cetinju ŠK Nikšić sa sigurnih 3:1. Pobjedu Crnogorcu donijeli su IM Bogdan Podlesnik na trećoj tabli protiv Aleksandra Peroševića i Saša Batrićević na četvrtoj protiv Zorana Cerovića. Dueli na prve dvije table između VM Igora Miladinovića i VM Slaviše Brenja, odnosno VM Božidara Ivanovića i FM Igora Sarića završeni su miroljubivo.

Najneizvjesnije je bilo u derbiju četvrfinala u Nikšiću, gdje je ove godine ozbiljno pojačana Mladost dočekala uvijek čvrstu i opasnu tivatsku Mimozu. Duel je odlučen na trećoj tabli, gdje je dojučerašnji član Mimoze Veljko Draganić savladao Boža Marića u partiji u kojoj su oba igrača imali svoje šanse i tako donio svom novom timu plasman u polufinale. Partije na prvoj tabli između VM Dragiše Blagojevića i VM Milana Draška, na drugoj između IM Dušana Lekića i FM Srđana Benderaća, kao i na četvrtoj između Jovana Pejovića i Božidara Kisića završene su remijem, pa je Mladost minimalnom pobjedom od 2,5:1,5 prošla među četiri najbolje ekipe u ovogodišnjem izdanju Kupa.

Parovi polufinala biće poznati posle žrijeba, koji će se obaviti 11. aprila. Polufinalni dueli na programu su 22. aprila, a finale i meč za treće mjesto dan kasnije, na mjestu koje će biti određeno narednih dana.

Svi rezultati:

1.

Budućnost Podgorica       

Rokada Bijelo Polje           

3:1      

1.1.

Đukić Nikola

Nikolić Nebojša

remi

1.2.

Kalezić Blažo

Mušović Armin

remi

1.3.

Nikač Predrag

Balić Adnan

1:0

1.4.

Đukanović Sreten

Knežević Miodrag

1:0

 

2.

Mladost Nikšić                     

Mimoza Tivat                        

2,5:1,5 

2.1.

Blagojević Dragiša

Draško Milan

remi

2.2.

Benderać Srđan

Lekić Dušan

remi

2.3.

Draganić Veljko

Marić Božo

1:0

2.4.

Kisić Božidar

Pejović Jovan

remi

 

3.

Jedinstvo Bijelo Polje       

Elektroprivreda Nikšić      

0,5:3,5

3.1.

Karišik Nenad

Milović Jovan

0:1

3.2.

Šćekić Veljko

Krivokapić Marko

remi

3.3.

Rovčanin Željko

Miljanić Boro

-:+

3.4.

Radoman Milan

Milović Aleksandra

0:1

 

4.

Crnogorac Cetinje            

Nikšić Nikšić                     

3:1     

4.1.

Miladinović Igor

Brenjo Slaviša

remi

4.2.

Ivanović Božidar

Sarić Igor

remi

4.3.

Podlesik Bogdan

Perošević Aleksandar

1:0

4.4.

Batrićević Saša

Cerović Zoran

1:0

Sponzori

Glavni grad - sekretarijat za sport i kulturu