3 April, 2015 - 23:55

Ivanišević osvojio Open Karpoš 2015

Član ŠK Budućnost velemajstor Ivan Ivanišević uspio je da opravda ulogu prvog favorita po rejtingu na Openu Karpoš 2015, igranom u Skoplju od 27. marta do 3. aprila. VM Ivanišević je u ključnoj partiji 8. kola savladao kolegu po tituli Zdenka Kožula, pa mu je remi sa Tkačievom u poslednjem kolu bio dovoljan da prvi prođe kroz cilj sa izvanrednih 7,5 poena iz 9 partija. Pola poena iza pobjednika je ostala grupa igrača na diobi od 2. do 9. mjesta. Po dodatnim kriterijumima 2. je Vladislav Tkačiev iz Francuske, a 3. Murtas Kazgalejev iz Kazahstana.

Naš velemajstor Nikola Đukić se pobjedom u poslednjem kolu protiv francuskog internacionalnog majstora Dorerasoa probio u grupu nagrađenih igrača od 10. do 18. mjesta. VM Đukić je po dodatnim kriterijumima osvojio 17. mjesto i sa 6,5 poena je bio najbolje plasirani predstavnik Crne Gore. VM Dragan Kosić je bio 30, a VM Dragiša Blagojević 31, obojica sa po 6 poena. Tijana Blagojević je ostvarila veoma dobar rezultat sa 5,5 osvojenih poena, što je bilo dovoljno za 54. mjesto ukupno, ali i 2. mjesto među šahistkinjama. Nikola Potpara je posle odličnog starta nažalost popustio u drugoj polovini turnira i osvojio 81. mjesto sa 5 poena, koliko je imao i Miloš Pečurica, koji je na kraju 97.

Za sjajnu organizaciju ovog izuzetno jakog opena zaslužni su opština Karpoš i ŠK Gambit Asseco SEE. Na turniru je učestvovalo 234 igrača iz 27 država, od kojih 34 sa titulom velemajstora. Ukupan nagradni fond je bio 16.000€, od čega je pobjedniku pripalo 2.500€.

Konačna tabela i svi ostali statistički podaci se mogu naći na ovom linku.

Sponzori

Glavni grad - sekretarijat za sport i kulturu