18 Oktobar, 2015 - 23:52

I liga Crne Gore - 9. kolo

Omladinci Budućnosti ostvarili su izvanredan rezultat na I ligi Crne Gore. Ubjedljivo najmlađa ekipa na turniru u poslednjem kolu je savladala Mornar sa 4,5:1,5 i osvojila odlično 3. mjesto. U današnjem meču prva se završila partija na čelnoj tabli, gdje su se sastali Nemanja Vukčević i IM Goran Todorović. U mirnoj varijanti španske partije nije došlo do ozbiljnijeg narušavanja ravnoteže, pa je remi sklopljen u približno jednakoj poziciji. Omladinac je poveo pobjedom Andreja Šukovića na 3. tabli protiv FM Milana Minića. Prvak Crne Gore do 16 godina je u završnici uspio da svog slobodnog pješaka promoviše u damu, posle čega je svaki otpor bio uzaludan. Vođstvo našeg mladog tima je uvećao kapiten Milan Radonjić, koji je na 2. tabli kaznio pokušaj Lazara Lekića da po svaku cijenu pobijedi u objektivno remi poziciji. Uslijedio je remi Lazara Lukića na 4. tabli protiv veterana Momčila Vukovića, pa je Omladincu bilo dovoljno samo pola poena iz preostale dvije partije da bi obezbijedio pobjedu u meču i bronzanu medalju. U tim trenucima situacija se neočekivano zakomplikovala, jer su i Marko Vučković na 5. tabli protiv Srđana Mugoše i Dario Alivodić na 6. protiv Miladina Rakočevića pokvarili bolje pozicije i obojicu je očekivala neprijatana borba za remi. Naši talentovani pioniri nijesu klonuli duhom i uspjeli su ne samo da sačuvaju pobjedu svom timu, već i da je uvećaju. Naime, mladi Vučković je iskoristio Mugošinu neopreznost i u završnici uspio da trijumfuje, posle čega je Rakočević odustao od daljih pokušaja igre na pobjedu, jer Mornaru njegov poen ništa ne bi značio. Veliki uspjeh naših omladinaca, iako ostaje utisak da su uz malo više sreće mogli čak i da se plasiraju u Premijer ligu. Ipak, naše mlade nade i ovako imaju mnogo razloga za zadovoljstvo. Sjajno su branili boje svog kluba i još jednom su dokazali kvalitet rada u školi Budućnosti. Iako su svi dali veliki doprinos ovom rezultatu, posebno treba istaći pionirskog prvaka Crne Gore Marka Vučkovića, koji je sa 7 poena iz 8 partija najuspješniji igrač čitave I lige.

Novi članovi Premijer lige su Rokada i Cetinje. I dok su Bjelopoljci još juče obezbijedili zlato, Cetinjani su uspjeli da se probiju na drugo mjesto zahvaljujući porazu Mornara protiv Omladinca. Najstariji klub u Crnoj Gori danas nije imao težak posao protiv Herceg Novog i meč su dobili praktično bez borbe. Novljani su nastupili bez 1. table, a ostalih pet partija su završene remijem bez igre, pa je tako Cetinje osvojilo 2 boda, a da kolo čestito nije ni počelo. Tužno je što su ovakvi i slični mečevi postali sasvim uobičajena stvar u našem šahu i više se gotovo niko i ne pita da li je tako nešto normalno, a kamoli da se nešto preduzima da se takve stvari više ne dešavaju.

Rokada je očigledno danas bila u previše slavljeničkom raspoloženju, pa je ubjedljivo poražena od Dijagonala sa 4,5:1,5. Za Dijagonale su poentirali Milan Radoman na 2. tabli protiv Armina Mušovića, Dragan Bulatović na 3. protiv FM Milinka Rabrenovića, Božidar Kisić na 4. protiv Adnana Balića i Radovan Perković na 5. protiv Miodraga Kneževića. Jedinu pobjedu za novog premijerligaša postigao je VM Borko Lajthajm na 1. tabli protiv Velimira Jeknića. Ovo je Rokadi bio prvi poraz, a Dijagonalama treća uzastopna pobjeda na turniru.

U derbiju začelja 7. oktobar je savladao Zetu sa 4:2, ali nije uspio da se spasi ispadanja, jer im je za ostanak u I ligi bila potrebna pobjeda od 5,5:0,5. Pobjede za 7. oktobar su postigli Dragoljub Abramović protiv Igora Vujačića na 1. tabli, Dušan Korać protiv Miomira Tripunovića na 3, Vladimir Savić protiv Željka Vujadinovića na 5. i Rajko Raičević protiv Vladimira Stamatovića na 6, dok su za Zetu poentirali Mirsad Đoković na 2. tabli protiv Zorana Ralevića i Perica Putnik na 4. protiv Nebojše Vešovića.

U poslednjem kolu slobodna je bila ekipa Jedinstva.

Rokada je osvojila 1. mjesto sa 13 bodova, a Cetinje 2. sa 10 i te dvije ekipe su izborile pravo učešća u Premijer ligi sledeće godine. Omladinci Budućnosti su 3. sa 9 bodova, koliko su osvojili i 4. Mornar i 5. Dijagonale. Jedinstvo je 6. sa 8 bodova, a Herceg Novi 7. sa 6. Zeta je 8. sa 4 boda, koliko ima i poslednjeplasirani 7. oktobar, koji se seli u II ligu, uz ŠK Ljubomir Đurđić, koji je odustao od takmičenja.

Sve statističke podatke o turniru možete naći na ovom linku, a galerija slika iz 9. kola se može naći ovdje.

Sponzori

Glavni grad - sekretarijat za sport i kulturu