17 Oktobar, 2015 - 23:38

I liga Crne Gore - 8. kolo

Izuzetno uzbudljiv dan na I ligi Crne Gore, pun preokreta i iznenađenja. Teško da bi i najbolji prognozeri uspjeli da predvide ishode mečeva 8. kola.

Najveće iznenađenje je nesumnjivo pobjeda Zete protiv Jedinstva od 4:2. Reklo bi se da su Bjelopoljci posle jučerašnjeg remija sa Rokadom izgubili nadu da mogu do plasmana u Premijer ligu, pa su u današnjem meču nastupili bez 1. table, a ni ostatak ekipe nije djelovao spremno za ozbiljnu borbu. Tako je Zeta vrlo brzo povela sa 4:1, zahvaljujući pobjedama Dragomira Tomića na 3. tabli protiv Nenada Karišika i Vladimira Stamatovića na 6. protiv Radomira Ašanina, uz dva remija na 4. i 5. tabli. Pobjeda Aleksandra Tomića protiv Mirsada Đokovića na 2. tabli samo je ublažila poraz Jedinstva. Neočekivan poklon za Zetu, koja je ovom pobjedom gotovo obezbijedila opstanak. Zećanima je dovoljno da u poslednjem kolu osvoje samo poen protiv 7. oktobra da bi i sledeće godine bili članovi I lige.

A Jedinstvo je očigledno prerano odustalo od borbe za mjesto koje vodi u najviši rang takmičenja, jer bi im, da su slavili protiv Zete, rezultat meča između Mornara i Dijagonala ostavio realne šanse da se domognu Premijer lige. U još jednom duelu čiji je ishod malo ko mogao da predvidi Dijagonale su slavile sa 4:2, zahvaljujući pobjedama na poslednje 4 table. Veliki uticaj na tok meča imala je gruba greška Srđana Mugoše, koji je na 5. tabli u dobijenoj poziciji protiv Nikole Kovačevića previdio damu. Pobjede za Dijagonale postigli su i Dragan Bulatović na 3. tabli protiv FM Milana Minića, Božidar Kisić na 4. protiv Momčila Vukovića i Sergej Avedisović na 6. protiv Miladina Rakočevića. Mornaru su poene donijeli IM Goran Todorović na 1. i Lazar Lekić na 2. tabli protiv Velimira Jeknića i Milana Radomana. Mornar je tako propustio priliku da već danas obezbijedi 2. mjesto, koje će u poslednjem kolu morati da brani u meču sa omladincima Budućnosti.

Naše mlade nade su danas poražene od Cetinja sa 4:2, čime su napravile veliki korak unazad u borbi za neku od medalja. Šteta, jer su imali odlične pozicije i dugo je izgledalo da su mnogo bliži pobjedi. Meč je počeo miroljubivo, remijem Milana Radonjića na 3. tabli protiv Dragana Savovića. U tim trenucima Nemanja Vukčević je imao pješaka više na 1. tabli protiv Mihaila Bukvića, isto kao i Marko Vučković na 6. protiv Zorana Vujovića, dok je Lazar Lukić na 5. imao prednost od dva pješaka protiv Dragutina Durutovića, što je uz neizvjesne pozicije na 2. i 4. tabli obećavalo srećan kraj za Omladinac. Prvi nagovještaj preokreta došao je na 5. tabli, gdje je Durutović svojom poslovično brzom igrom uspio da zbuni mladog Lukića, koji je ušao u cajtnot i posle nekoliko ozbiljnih grešaka bio prinuđen na predaju. U međuvremenu je Andrej Šuković na 4. tabli ostao bez pješaka protiv Nikole Borozana, a zatim je u pokušaju da stvori kontraigru dao još dva, ali to je samo ubrzalo kraj partije. Marko Vučković je lijepom žrtvom topa osvojio još jednog pješaka i sigurnom igrom realizovao prednost i tako vratio nadu svom timu da može do povoljnog ishoda. Ipak, preostale dvije partije nijesu se razvijale u korist naših mladih igrača. Na 1. tabli je Bukvić uspio da dođe do napada, koji mu je dao više nego dovoljnu kompenzaciju za minimalni nedostatak materijala, pa je Vukčević bio prinuđen da se zadovolji remijem, dok je na 2. Uroš Rašović izgubio pješaka protiv FM Mladena Popovića, pošto je dozvolio protivniku kombinaciju za koju je pogrešno procijenio da je nekorektna. Rašović je i posle tog propusta imao dobre šanse na remi, ali je kasnije previdio još jednog pješaka, posle čega, uprkos velikoj borbenosti do samog kraja, nije mogao spasiti partiju. Tako je odlučujući poen Cetinjanima donio sekretar Budućnosti, koji nije imao milosti prema našim mladim nadama. Popularni Mađo je u izvanrednoj serji i sa 4,5 iz 5 je procentualno najuspješniji igrač I lige, ako ne računamo trojicu igrača koji su odigrali samo po jednu partiju. Treba istaći i sjajnu igru mladog Vučkovića, koji sada ima 6 poena iz 7 partija i uz Rabrenovića i Kneževića iz Rokada je igrač sa najviše osvojenih poena.

U sjenci dramatičnih duela ostala je pobjeda Rokade protiv 7. oktobra od 4,5:1,5, kojom je najmađi klub iz Bijelog Polja obezbijedio 1. mjesto i plasman u Premijer ligu. Da i ovaj meč ne prođe bez neočekivanih preokreta zaslužan je bio susret na 6. tabli između Zorana Lazarevića i Rajka Raičevića, koji je u potpuno dobijenoj poziciji previdio mat. Pobjede za Rokadu postigli su još VM Borko Lajthajm protiv Dragoljuba Abramovića na 1. tabli, FM Milinko Rabrenović protiv Dušana Koraća na 3. i Adnan Balić protiv Nebojše Vešovića na 4, dok je jedini cijeli poen za 7. oktobar osvojio Zoran Ralević na 2. tabli protiv Armina Mušovića.

U 8. kolu slobodan je bio Herceg Novi.

Kolo prije kraja Rokada je već 1. sa 13 bodova. Mornar ima 9, a Jedinstvo i Cetinje po 8 bodova, uz meč više za Jedinstvo. Po 7 bodova osvojili su Omladinac-Budućnost i Dijagonale. Herceg Novi ima 6 bodova, Zeta 4, a 7. oktobar 2 boda.

Poslednje 9. kolo igra se sjutra sa početkom u 9:30, a sastaju se 7. oktobar - Zeta, Dijagonale - Rokada, Omladinac-Budućnost - Mornar i Herceg Novi - Cetinje. Slobodna je ekipa Jedinstva. Najzanimljivi dueli svakako će biti susreti Omladinac - Mornar i Herceg Novi - Cetinje, koji će odlučiti ko će uz Rokadu sledeće godine igrati u Premijer ligi. Najbolju startnu poziciju imaju Barani, kojima bi i bod u poslednjem kolu gotovo garantovao plasman u viši rang. Njihovom kiksu se nadaju Cetinjani, što bi ih uz pobjedu protiv Herceg Novog odvelo u Premijer ligu. Još se ne predaju i naši omladinci, kojima bi pobjeda u poslednjem kolu osigurala medalju, a u slučaju povoljnog ishoda meča Herceg Novi - Cetinje, čak i plasman u društvo najboljih crnogorskih klubova. Mlade nade Budućnosti imale su dosta pehova u dosadašnjem toku takmičenja, možda je vrijeme da im baš sjutra Kaisa vrati dugove.

Sve statističke podatke o turniru možete naći na ovom linku, a galerija slika iz 8. kola se može naći ovdje.

Sponzori

Glavni grad - sekretarijat za sport i kulturu