16 Oktobar, 2015 - 23:32

I liga Crne Gore - 7. kolo

Danas je u Podgorici počeo treći i završni vikend I lige Crne Gore. U 7. kolu smo vidjeli nekoliko veoma uzbudljivih i neizvjesnih duela, u kojima je odluka pala u samom finišu mečeva.

Omladinci Budućnosti igrali su veoma dobro protiv Herceg Novog i rano poveli pobjedom Andreja Šukovića, koji je na 3. tabli protiv Vukomana Cerovića već u otvaranju postigao veliku prednost. Brzo se remijem završila partija na 2. tabli između Milana Radonjića i Miomira Savića, a isti su ishod, samo posle više borbe, imali dueli Marka Vučkovića i Miloša Bubanje na 5, kao i Daria Alivodića i Danila Tomića na 6. tabli. U tim trenucima izgledalo je da će Omladincu bodovi teško izmaći, jer je Nemanja Vukčević na 1. tabli stajao bolje protiv IM Novaka Pezelja, a pozicija na 4. tabli, gdje su koplja ukrstili Lazar Lukić i Mašan Bubanja, je bila u granicama ravnoteže. Ipak, dalji razvoj situacije nije išao naruku našim mladim šahistima. Mladi Vukčević je imao mogućnost da pravovremenom žrtvom topa za konja i pješaka stavi protivnika pred ozbiljne probleme, ali je propustio šansu i kvalitet žrtvovao u značajno manje povoljnoj verziji. To ga je odvelo u slabiju poziciju, što je Pezelj serijom preciznih poteza uspio da iskoristi i donese izjednačenje svojoj ekipi. Iako su na 4. tabli oba igrača u nekom trenutku odbijali protivničku ponudu remija, ravnoteža nije narušena do kraja, pa je meč završen sa 3:3.

Podjelom bodova posle velike borbe završen je i bjelopoljski derbi, susret između Jedinstva i Rokade. Ostaje utisak da je Rokada bila bliža pobjedi, jer igrači najmlađeg kluba iz Bijelog Polja nekoliko obećavajućih pozicija nijesu uspjeli da pretvore u poen. Na 1. tabli je VM Borko Lajthajm imao pješaka više protiv IM Luke Draškovića, ali je morao da se zadovolji remijem, dok je Zoran Lazarević na 6. tabli ušao u cajtnot i izgubio nadmoćnu poziciju protiv Radomira Ašanina. Pobjedu za Jedinstvo je postigao i Veljko Šćekić na 4. tabli protiv Adnana Balića. Za Rokadu su uzvratili Armin Mušović na 2. tabli, koji je efektnom žrtvom dame osvojio dvije figure za topa protiv Aleksandra Tomića i FM Milinko Rabrenović, koji je na 3. tabli savladao Nenada Karišika. Ovim rezultatom je sigurno mnogo zadovoljnija Rokada, koju sada samo čudo može da spriječi da izbori plasman u Premijer ligu.

Još jedan dramatičan meč je bio okršaj Cetinja i Dijagonala. Dijagonale su povele pobjedom Sergeja Avedisovića protiv Nebojše Mitrića na 6. tabli. Izjednačio je sjajni sekretar Budućnosti FM Mladen Popović, koji je pobjedom na 2. tabli protiv Dragana Bulatovića došao do skora od 3,5 poena iz 4 partije, što ga čini jednim od najuspješnijih igrača lige. Dijagonale su ponovo prešle u vođstvo kada je na 1. tabli Milan Radoman u topovskoj završnici primorao na predaju FM Mihaila Bukvića. Nikola Borozan je na 4. tabli protiv Nikole Kovačevića uspio da iz veoma oštre borbe u zmajevoj varijanti sicilijanske odbrane izađe kao pobjednik i tako nanovo poravna skor. Kako je partija na 5. tabli još ranije završena remijem, ostalo je da odluka padne u duelu Božidara Kisića i Dragana Savovića na 3. tabli. Cetinjani su imali razloga za optimizam u tom trenutku, jer je Savović imao pješaka više i značajnu prednost na satu u odnosu na protivnika. Ipak, mladi Kisić je uspio da preokrene situaciju u svoju korist i donese Dijagonalama pobjedu, koja im je praktično obezbijedila opstanak.

Najmanje uzbuđenja je bilo u duelu 7. oktobra i Mornara. Barani su sigurnom igrom slavili sa 4,5:1,5, posle čega su za korak bliže povratku u Premijer ligu. Pobjede za Mornar postigli su IM Goran Todorović na 1. tabli protiv Dragoljuba Abramovića, FM Milan Minić na 2. protiv Zorana Ralevića, Momčilo Vuković na 3. protiv Dušana Koraća i Milan Vujović na 6. protiv Rajka Raičevića. Jedini cijeli poen za 7. oktobar osvojio je Vladimir Savić na 5. tabli protiv Miladina Rakočevića.

U 7. kolu slobodna je bila Zeta.

Na tabeli vodi Rokada sa 11 bodova, a prati je Mornar sa 9. Ove dvije ekipe su trenutno najbliže plasmanu u Premijer ligu, ali se društvu najboljih još uvijek nadaju i Jedinstvo sa 8 bodova i mečom više, kao i Omladinac-Budućnost, koji ima 7 bodova. Herceg Novi i Cetinje imaju po 6 bodova, s tim što Novljani imaju meč više. Dijagonale imaju 5 bodova. Po 2 boda imaju Zeta i 7. oktobar i već sad je jasno da će njihov međusobni susret u zadnjem kolu odlučiti koja od ove dvije ekipe će se preseliti u II ligu.

U 8. kolu, koje se igra sjutra od 16 časova, sastaju se Cetinje - Omladinac-Budućnost, Mornar - Dijagonale, Rokada - 7. oktobar i Zeta - Jedinstvo, dok je Herceg Novi slobodan.

Sve statističke podatke o turniru možete naći na ovom linku, a galerija slika iz 7. kola se može naći ovdje.

Sponzori

Glavni grad - sekretarijat za sport i kulturu