4 Septembar, 2018 - 15:13

Godina apsolutne dominacije Budućnosti

Šahovski klub Budućnost je, kao najtrofejniji šahovski kolektiv u Crnoj Gori, navikao na pobjede, ali će 2018. godina nesumnjivo ostati zlatnim slovima upisana kao jedna od najuspješnijih u bogatoj istoriji kluba. Naime, naš klub je u tekućoj godini uspio da ostvari jedinstven podvig – objedinio je sve titule državnog prvaka u seniorskoj konkurenciji, kako ekipne, tako i pojedinačne.

Trofejni niz je započet na finalnom turniru Kupa Crne Gore, odigranom 21. i 22. aprila na Cetinju. Ekipa Budućnosti je u polufinalu pobijedila tivatsku Mimozu sa 2,5:1,5, dok je u dramatičnom finalu savladan branilac trofeja ŠK Crnogorac sa Cetinja. Sve četiri partije meča su posle velike borbe završene remijem, pa je pobjednik odlučen u doigravanju po ubrzanom tempu, u kojem je naš tim slavio sa 3:1. To je četvrti trijumf ŠK Budućnost u Kupu Crne Gore, drugi u poslednje tri godine.

Naredna titula osvojena je na Brzopoteznom prvenstvu Crne Gore, održanom 15. jula u Podgorici, na kojem je pobijedio Nikola Đukić, dok su drugo i treće mjesto zauzeli takođe članovi Budućnosti – prošlogodišnji šampion Blažo Kalezić i Vladimir Pajković.

Uslijedio je veliki uspjeh članice podmlatka našeg kluba Tijane Rakić, koja je osvojila prvo mjesto na Prvenstvu Crne Gore za žene, igranom u Pljevljima od 20. do 26. jula. Talentovanoj Tijani ovo je prva titula prvakinje Crne Gore, sigurni smo ne i poslednja.

Samo nekoliko dana kasnije u Baru je završeno muško Prvenstvo Crne Gore, na kojem je titulu odbranio Nikola Đukić, osvojivši tako svoj ukupno osmi naslov prvaka, sedmi u poslednjih osam godina. Blažo Kalezić je podijelio treće mjesto, ali mu je medalja izmakla zbog nešto slabijih dodatnih kriterijuma.

Briljantna godina je krunisana šestom uzastopnom, a ukupno desetom, titulom na Premijer ligi Crne Gore, koja se ove godine održavala u Nikšiću od 7. do 15. avgusta. Ekipa Budućnosti je zabliježila osam pobjeda i samo jedan neriješen rezultat i tako osvojila prvo mjesto ispred nikšićke Elektroprivrede i cetinjskog Crnogorca. Odličan rezultat ostvarila je i ekipa ŠK Omladinac-Budućnost, za koju nastupaju isključivo igrači ponikli u školi Budućnosti. Ubjedljivo najmlađi tim u ligi bez većih problema je izborio opstanak u društvu najboljih, pokazavši da naš klub ne mora da brine za budućnost.

A da će budućnost Budućnosti biti jednako blistava pokazuju i rezultati na takmičenjima mlađih kategorija, koji nimalo ne zaostaju za uspjesima seniora. Članovi našeg podmlatka su na Prvenstvu Crne Gore za mlade, igranom na Cetinju od 18. do 22. maja, osvojili ukupno 11 medalja, od čega 4 zlatne, 5 srebrnih i 2 bronzane. Prvaci su postali Sofija Milović u grupi djevojčica do 8 godina, Anđela Vuković kod djevojčica do 10, Tara Ivanović kod djevojčica do 14 i Marko Vučković kod dječaka do 16 godina. Srebrne medalje pripale su Nastasji Roganović u konkurenciji djevojčica do 10 godina, Mateji Popović kod djevojčica do 14, Tijani Rakić kod djevojčica do 18, Iliji Miloviću kod dječaka do 10 i Dariju Alivodiću kod dječaka do 16 godina. Bronzu su osvojili Iva Vučković u kategoriji djevojčica do 12 i Daris Abdović kod dječaka do 8 godina.

Naši mladi šahisti bili su veoma uspješni i na Pionirskom i Omladinskom Prvenstvu Crne Gore, koja su održana u Pljevljima od 28. juna do 2. jula. U konkurenciji pionirki naše predstavnice su osvojile dvije medalje – zlato Mateja Popović, a bronzu Iva Vučković. Dva odličja su osvojena i na prvenstvu za omladince, gdje je Dario Alivodić bio drugi, a Marko Vučković treći. Tijana Rakić podijelila je prvo mjesto na takmičenju omladinki, ali joj je zbog lošijih dodatnih kriterijuma pripalo drugo mjesto. Izvanredni rezultati mladih nada Budućnosti potvrđuju kvalitet rada u klupskoj školi šaha, koja funkcioniše u tri nivoa (početni, srednji i viši), a vode je treneri sa međunarodnom licencom Sreten Đukanović, Radojica Dabetić i Nikola Đukić.

Sponzori

Glavni grad - sekretarijat za sport i kulturu