7 Novembar, 2017 - 23:28

Ekipno prvenstvo Evrope 2017

Ekipno prvenstvo Evrope igrano je na Kritu od 28. oktobra do 6. novembra. Muška reprezentacija Crne Gore osvojila je 32. mjesto u konkurenciji 40 ekipa, dok je ženski tim u konkurenciji 32 ekipe zauzeo poslednje mjesto.

Rezultat našeg muškog tima teško da se može nazvati uspješnim, s obzirom na to da je konačni plasman za dva mjesta lošiji od početnog rejtinga. Početak je bio težak, prvo kolo je donijelo poraz od 3:1 protiv izuzetno jake Holandije. U drugoj rundi sigurna igra i pobjeda istim rezultatom protiv znatno slabijeg Kosova. Čini se da je veliki uticaj na dalji tok turnira imao nerealno visok poraz protiv Srbije od čak 3,5:0.5, iako su pozicije u nekom trenutku obećavale mnogo više. Uslijedio je poraz istim rezultatom protiv Slovenije, ovaj put bez mnogo šansi za naš tim, a zatim i šokantan poraz 2,5:1,5 protiv Farskih Ostrva. Nakon slobodnog dana pobijeđena je Škotska sa 3:1, što je bio nagovještaj boljeg finiša, ali već u sledećem kolu neprijatnih 2:2 protiv objektivno slabije Belgije. Nezgodan par u pretposlednjem kolu i poraz 3:1 protiv čvrste Norveške. Reklo bi se da je tek u poslednjoj rundi naša reprezentacija zaigrala kako umije i malo popravila utisak sa maksimalnih 4:0 protiv Albanije. Konačni skor je ipak prilično skroman - 7 bodova i 32. mjesto. Treba reći da se svakako više očekivalo od muškog tima, koji je na prethodnom Ekipnom prvenstvu Evrope u Rejkjaviku igrao mnogo zapaženiju ulogu.

Naše dame platile su danak neiskustvu, previše propuštenih šansi tokom turnira koštalo ih je dragocjenih bodova koji bi im obezbijedili neki bolji plasman. Jedina pobjeda postignuta je u 7. kolu protiv Finske, gdje je naša reprezentacija slavila sa sigurnih 3:1. Nažalost, u osam preostalih mečeva naše dame nijesu uspjele da osvoje ni bod, iako su u nekoliko duela bile vrlo blizu. Na kraju samo 2 boda i poslednje 32. mjesto. Objektivno, bez naše najbolje šahistkinje Tijane Blagojević i sa dvije debitantkinje u timu teško je bilo očekivati neki zapažen rezultat, ali kad se takmičenje završi na poslednjem mjestu teško je takav učinak okarakterisati bilo kako drugačije osim kao veliki neuspjeh.

U muškoj konkurenciji trijumfovao je Azerbejdžan sa 14 bodova, ispred Rusije koja je imala isti bodovni saldo, ali i lošije dodatne kriterijume. Pobjednik je praktično odlučen kolo prije kraja u međusobnom duelu ova dva tima, u kojem su Azerbejdžanci bili mnogo bolji i pobjedom od 3:1 trasirali sebi put ka zlatu. Bronzu je osvojila Ukrajina sa 13 bodova, koliko su imali i četvrtoplasirani Hrvati, za koje je ovo izvanredan uspjeh. Ženski turnir je protekao u dominaciji Ruskinja, koje su doše do zlata sa impresivnih 17 bodova. Druga je bila Gruzija sa 14, a treća Ukrajina sa 13 bodova.

Konačne tabele, svi rezultati i statistika mogu se naći na sledećim linkovima za muški i ženski turnir.

Sponzori

Glavni grad - sekretarijat za sport i kulturu