22 Maj, 2024 - 10:15

Dominacija Budućnosti u rapidu i blicu

ŠK Budućnost CEDIS osvojio je duplu krunu na Ekipnom prvenstvu Crne Gore u ubrzanom i brzopoteznom šahu, koje je odigrano u Šavniku 20. i 21. maja. Naša ekipa je igrala u sjajnoj formi, zabilježivši pobjede u svih devetnaest odigranih mečeva tokom dva dana takmičenja.
 
Prvog dana je održano prvenstvo u rapidu na kome je nastupilo 11 ekipa. Igralo se 7 kola po švajcarskom sistemu, sa tempom igre od 10 minuta po igraču, uz dodatak od 5 sekundi za svaki potez. Dominaciju našeg tima najbolje pokazuje činjenica da su protivnicima ukupno prepustili samo 3 poena u 28 partija. Nikola Đukić, Andrej Šuković i Miloš Pečurica osvojili su po 6,5 poena, dok je Blažo Kalezić imao "skromnih" 5,5. Budućnost je osvojila zlato sa 21 bodom, tivatska Mimoza je bila druga sa 14, dok je treća bila nikšićka Elektroprivreda sa 12 osvojenih bodova.
 
Na blic prvenstvu je učešće uzelo 13 ekipa, igralo se po Bergerovom sistemu, a tempo igre je bio 3 minuta po igraču, sa dodatkom od 2 sekunde po potezu. Ekipa Budućnosti je djelovala jednako ubjedljivo, pa je u 48 partija osvojeno ukupno 44 poena. Desetostruki prvak Crne Gore u brzopoteznom šahu Blažo Kalezić je bio posebno raspoložen za igru, riješivši svih 12 partija u svoju korist. Nikola Đukić i Andrej Šuković ostvarili su skor 11 iz 12, dok je Miloš Pečurica imao 10 poena iz 11 odigranih partija. ŠK Budućnost CEDIS do prvog mjesta je došao sa maksimalnih 36 bodova, Elektroprivreda je osvojila srebro sa 31, a bronza u blicu pripala je ekipi Crnogorca sa Cetinja sa 28 bodova.

Sponzori

Glavni grad - sekretarijat za sport i kulturu