9 Jun, 2023 - 10:40

Denis Kadrić na Svjetskom kupu

Pobjedom protiv Nikole Đukića u sedmoj partiji izuzetno dramatičnog finalnog meča, Denis Kadrić je osvojio kvalifikacioni turnir za Svjetski kup i izborio se za pravo da predstavlja Crnu Goru na toj smotri najboljih šahista svijeta. Prethodnih šest partija finala su završene remijem, iako su obojica suparnika imali svoje šanse da ranije riješe meč u svoju korist. Kadrić je najbliži pobjedi bio u drugoj partiji po ubrzanom tempu, odnosno četvrtoj ukupno, dok je prvotimac Budućnosti bio na korak od trijumfa u prvoj i petoj partiji. Posebno uzbudljiva je bila šesta partija, druga po brzopoteznom tempu, koja je lako mogla biti poslednja u meču. U njoj je Kadrić lijepim taktičkim udarom osvojio damu za topa i figuru i došao u dobijenu poziciju. Ipak, nije nastavio precizno i dozvolio je Đukiću da dođe do kontraigre, a zatim, nakon Denisove grube greške, da jednostavnim potezom osvoji damu i ostane sa figurom više u završnici. Stres i cajtnot su učinili svoje, pa je naš član propustio tu priliku da praktično okonča meč, nakon čega se partija završila remijem. U sedmoj partiji je Kadrić imao prednost iz otvaranja, ali je Đukić uspio da postepeno izjednači i prevede igru u remi završnicu, nakon čega griješi i dopušta protivniku da dođe u dobijenu poziciju. Ali to nije bio kraj uzbuđenjima, Kadrić takođe pravi grešku i ponovo daje protivniku šansu da uplovi u mirnu luku. Nikola ne uočava spasonosni motiv pata i kroz nekoliko poteza pruža ruku u znak predaje. Nakon velike drame i brojnih preokreta, Denis Kadrić ide na Svjetski kup! Svaka čast obojici aktera na prikazanoj igri i fantastičnoj borbi!
 
Na kvalifikacionom turniru za Svjetski kup učestvovali su još dvojica članova ŠK Budućnost CEDIS, Blažo Kalezić i Andrej Šuković, a obojica su eliminisani u četvrtfinalu. Blažo je poražen od Đukića u još jednom izuzetno dramatičnom meču, u kojem je dvaput uspio da se vrati u igru posle vođstva protivnika, a u četvrtoj partiji je bio i nadomak pobjede, čime bi prelomio meč u svoju korist. Ipak, na kraju je tek sedma partija odlučila duel i obezbijedila Đukiću prolazak u polufinale. Šuković je poražen u meču protiv Nebojše Nikčevića sa 1,5:0,5. Odlučila je prva partija, u kojoj je Andrej nepotrebno izbjegao ponavljanje poteza, a zatim jednim nestrpljivim potezom dozvolio protivniku da iz malo bolje topovske završnice pređe u potpuno dobijenu. Nikčević je svoju šansu iskoristio, a naš član u drugoj partiji nije uspio da postigne više od remija.
 
Nažalost, pored brojnih spektakularnih duela, turnir je obilježen i istupanjem Dragiše Blagojevića nakon pobjede u četvrtfinalu protiv Luke Draškovića. Aktuelni prvak Crne Gore odbio je da nastavi takmičenje iz protesta zato što parovi polufinala nijesu izvučeni na način kako je to bilo predviđeno raspisom, nakon četvrtfinalnih mečeva, nego je već na žrijebanju za četvrtfinale napravljen kostur daljih ukrštanja do kraja turnira, o čemu je Blagojević obaviješten tek na dan početka. Ostaje utisak da organizatori nijesu učinili dovoljno da pokušaju da isprave svoj propust i mirnim putem riješe situaciju, pa je Blagojević odlučio da napusti turnir i bez borbe prepusti Nikoli Đukiću plasman u finale.
 
Turnir je igran u Nikšiću od 2. do 7. juna. Pobjednik je izborio pravo da predstavlja Crnu Goru na Svjetskom kupu, koji će biti održan u Bakuu (Azerbejdžan) od 29. jula do 25. avgusta.

Sponzori

Glavni grad - sekretarijat za sport i kulturu