9 Maj, 2023 - 22:19

Budućnost treća na Premijer ligi

Premijer liga Crne Gore igrana je u Herceg Novom od 1. do 8. maja. Šampionsku titulu je osvojila ekipa cetinjskog Crnogorca sa 23 boda, druga je bila Elektroprivreda iz Nikšića sa bodom manje, dok je ekipi ŠK Budućnost CEDIS pripalo treće mjesto sa 20 bodova.
 
Liga je bila izuzetno ujednačena, sa čak četiri ekipe (Herceg Novi, Budućnost, Elektroprivreda, Crnogorac) koje su prije početka s punim pravom pretendovale na titulu, uz veoma jaku Mimozu, koja je iz prikrajka čekala svoju šansu da se umiješa u borbu za neku od medalja. U takvom odnosu snaga, većinu međusobnih duela ovih pet ekipa odlučivale su nijanse. Crnogorac je u tri derbija uspio da slavi, uz podjelu bodova jedino protiv Mimoze, pa mu je sasvim zasluženo pripala šampionska titula. Ekipa Budućnosti je jedini poraz doživjela u 2. kolu, upravo u meču protiv novog šampiona, iako ne bi bilo napravedno ni da je taj duel završen neriješenim rezultatom. Mimoza je savladana 4:2 u 4. kolu, mada je duel bio neizvjesniji nego što to konačni rezultat pokazuje, a uslijedilo je 3:3 sa Elektroprivredom u meču u kojem su obje ekipe imale svoje šanse. Velika prilika da se obezbijedi drugo mjesto propuštena je protiv Herceg Novog u 7. kolu, gdje su domaćini uz veliku dozu sreće uspjeli da stignu do neriješenog rezultata. Ostale duele naša ekipa je bez mnogo problema riješila u svoju korist, ali je to u konačnom plasmanu ipak bilo dovoljno samo za treće mjesto.
 
U cjelini je naša ekipa djelovala mnogo sigurnije i kompaktnije nego prošle godine, a ostaje utisak da je za bolji rezultat nedostajalo i malo više sportske sreće. Pokazatelj dobre forme tokom takmičenja je i činjenica da je tim Budućnosti bio najuspješniji po ukupnom broju osvojenih poena. Na Premijer ligi Crne Gore za ŠK Budućnost CEDIS su nastupali reprezentativac Srbije Robert Markuš (5,5 poena iz 9 partija), Nikola Đukić (6,5 iz 9), Blažo Kalezić (6 iz 9), Andrej Šuković (7 iz 9), Vladimir Pajković (5 iz 6), Dario Alivodić (5,5 iz 8 ) i Veljko Šćekić (3,5 iz 4).
 
Ekipa ŠK Omladinac-Budućnost, sastavljena od mladih igrača koji su ponikli u školi Budućnosti i pojačana mladim internacionalnim majstorom iz Srbije Stefanom Tadićem, bez problema je obezbijedila opstanak u društvu najboljih. Omladinac je ligu završio na 8. mjestu sa 9 bodova, a nastupali su u sastavu Stefan Tadić (6 iz 9), Nemanja Vukčević (1 iz 6), Jovan Jovančević (2 iz 9), Uroš Rašović (2 iz 6), Milan Radonjić (3,5 iz 6), Slaven Živković (2,5 iz 9) i debitant Dino Grbović (2 iz 6). Vrijedi istaći da je mladi Tadić za izvanrednu igru nagrađen i prvom normom za titulu velemajstora.
 
Od 1. do 5. maja odigrana je i Ženska liga Crne Gore, na kojoj je nastupilo pet ekipa. Prvo mjesto osvojila je Elektroprivreda sa 12 bodova, drugi je bio Crnogorac sa 9, a treći Herceg Novi sa 6. U svakoj ekipi su pravo nastupa imale čak tri strankinje, što je dovelo do pomalo apsurdne situacije da je na ligi igralo više stranih šahistkinja nego domaćih. Jedina ekipa koja nije iskoristila pravo da angažuje tri šahistkinje iz inostranstva je bila Budućnost, koja je nastupila sa omladinkama iz svoje škole šaha, što je osudilo naš tim na ulogu autsajdera. Naše mlade šahistkinje su poražene u svim mečevima, ali su zabilježile par iznenađenja u pojedinačnim partijama, a borbe sa mnogo iskusnijim protivnicama će im sigurno biti vrijedno iskustvo. Za ekipu Budućnosti igrale su Mateja Popović (1 iz 4), Milena Mosurović (0 iz 4), Tara Ivanović (0 iz 4) i Katarina Đukić (0,5 iz 4).

Sponzori

Glavni grad - sekretarijat za sport i kulturu