13 Jul, 2023 - 19:06

Budućnost osvojila Kup Crne Gore

Šahovski klub Budućnost CEDIS pobjednik je Kupa Crne Gore, održanog na Cetinju od 9. do 12. jula. Igrano je pet kola po švajcarskom sistemu, uz učešće 13 ekipa, a naš tim je ostvario četiri pobjede i jedan neriješen rezultat, u poslednjem kolu protiv nikšićke Elektroprivrede. Prethodno su savladani podgorička Prosvjeta, Mimoza iz Tivta, a zatim prva i druga ekipa cetinjskog Crnogorca, pa je Budućnost došla do sedmog pobjedničkog pehara u Kupu sa skorom od 13 meč bodova. Drugo mjesto je osvojila prva ekipa Crnogorca sa 10 bodova, koliko je imala i trećeplasirana Mimoza.
 
Ekipa Budućnosti se na Kupu Crne Gore odlikovala izuzetnom borbenošću i timskim duhom, a treba reći da je u prelomnim trenucima i sreća bila na strani našeg tima. Za ŠK Budućnost CEDIS na ovom takmičenju igrali su: Nikola Đukić (3 poena iz 5 partija), Blažo Kalezić (2,5 iz 5), Andrej Šuković (4 iz 5) i Vladimir Pajković (4 iz 5). U sastavu su bili i Dario Alivodić, Veljko Šćekić i Aleksandar Radunović. Uspjeh je tim veći imajući u vidu činjenicu da naša ekipa jedina od glavnih favorita na Kupu nije imala nijednog stranog igrača u postavi. Posebno treba istaći odličnu igru mladog Andreja Šukovića, koji je svojim ovogodišnjim nastupima za klub pokazao da će biti uzdanica ekipe u godinama koje su pred nama.
 
Na Kupu je učestvovala i ekipa ŠK Omladinac-Budućnost, koja je osvojila deseto mjesto sa 4 meč boda, odnosno sa po jednom pobjedom i remijem, uz tri poraza. Za Omladinac su nastupali Uroš Rašović (1 iz 1), Jovan Jovančević (0,5 iz 2), Srećko Đukanović (2 iz 5), Slaven Živković (1 iz 4), Dino Grbović (1,5 iz 4), Đorđe Žižić (0,5 iz 3) i Vasilije Smuk (0 iz 1). Vrijedno je pomena da je omladincima Dinu, Đorđu i Vasiliju ovo bio debi u Kupu, što će im sigurno biti dragocjeno iskustvo i podstrek za dalje napredovanje.
 
Konačna tabela Kupa, svi rezultati i statistika mogu se naći na ovom linku.

Sponzori

Glavni grad - sekretarijat za sport i kulturu