23 April, 2016 - 23:49

Budućnost i Elektroprivreda u finalu Kupa

U finalu Kupa Crne Gore za 2016. sastaće se branilac trofeja Elektroprivreda i aktuelni prvak države Budućnost. To je epilog dramatičnih polufinalnih mečeva, odigranih danas u Nikšiću. Budućnost se plasirala u finale tek posle doigravanja, pošto su sve partije u meču po normalnom tempu protiv tivatske Mimoze završene remijem. Prvi su sa scene sišli VM Milan Draško i VM Nikola Đukić, u čijem duelu na 2. tabli nije došlo do ozbiljnijeg narušavanja ravnoteže. Ne mnogo duža, ali zato mnogo burnija je bila partija na 1. tabli između VM Ivana Ivaniševića i VM Nikole Sedlaka. Sedlak je kao crni rano žrtvovao kvalitet, pokušavajući po svaku cijenu da dođe do inicijative. Ivanišević nije uspio da stavi pod sumnju agresivnu koncepciju protivnika, pa je morao da se zadovolji podjelom poena, iako će tek dublje analize pokazati da li je žrtva bila objektivno korektna. Na 4. tabli su Veljko Draganić i FM Vladimir Pajković strpljivo manevrisali, pokušavajući da stvore slabosti u protivničkom taboru, ali nijedna strana nije uspjela da dođe do realnih šansi za igru na pobjedu. Dugo je na 3. tabli IM Blažo Kalezić pokušavao da bolju završnicu protiv IM Dušana Lekića pretvori u pobjedu i tako donese Budućnosti trijumf i prije doigravanja. Ipak, naš igrač je u kritičnom trenutku propustio mogućnost da uveća svoju prednost, pa je i četvrta partija u regularnom toku završena remijem. U doigravanju sa tempom igre od 15 minuta po igraču zablistali su Đukić i Kalezić, koji su pobjedama protiv Draška i Lekića donijeli slavlje našem timu. Partije Sedlak - Ivanišević i Pajković - Draganić završene su remijem, pa je Budućnost prošla u finale pobjedom od 3:1.

Vrlo uzbudljivo je bilo i nikšićko polufinale, iako je Elektroprivreda po rejtingu bila izraziti favorit. Uprkos tome, Mladost je rano došla u vođstvo pobjedom Božidara Kisića na 4. tabli protiv IM Marka Krivokapića, koji je napravio grubu grešku, posle koje nije mogao braniti mat. Izjednačenje još uvijek aktuelnom osvajaču Kupa je donio Jovan Milović lijepom pobjedom protiv Aleksandra Tomića na 3. tabli. Ta partija se pokazala kao odlučujuća, jer su dueli na prve dvije table završeni remijem, pa je pri rezultatu 2:2 Elektroprivredra prošla u finale zbog pobjede na višoj tabli.

Finalni meč između Elektroprivrede i Budućnosti, kao i meč za 3. mjesto između Mladosti i Mimoze igraju se sjutra sa početkom u 14:30.

Galerija: Kup Crne Gore - polufinale

Sponzori

Glavni grad - sekretarijat za sport i kulturu