5 Maj, 2024 - 12:00

Budućnost četvrta na Premijer ligi, damama peto mjesto

Ekipa ŠK Budućnost CEDIS osvojila je četvrto mjesto na Premijer ligi Crne Gore, igranoj u Igalu od 27. aprila do 4. maja. Naš tim je prije početka turnira važio za jednog od favorita za titulu, ali sticajem nesrećnih okolnosti nijedan meč nije odigrao u punom sastavu, što je rezultiralo najlošijim plasmanom Budućnosti otkad postoji Premijer liga. Ekipa je u prva četiri kola bila lišena pomoći Nikole Đukića, koji je imao ranije zakazane obaveze prema svom klubu u Njemačkoj. Da nevolja bude veća, Vladimir Pajković je dva dana pred ligu doživio neprijatnu povredu noge, zbog koje nije bio u mogućnosti da doputuje u Igalo, pa je do Đukićevog dolaska Budućnost nastupala sa samo pet igrača, dajući protivnicima poen prednosti na početku svakog meča. Uz toliko loše sreće, nije bilo realno nadati se boljem plasmanu.
 
Više razloga za zadovoljstvo imala je ekipa ŠK Omladinac-Budućnost, koja je osvajanjem sedmog mjesta izborila ostanak u društvu najboljih. Dobar start je Omladincu obećavao bezbrižan ostatak turnira, ali se situacija u daljem toku iskomplikovala, pa je opstanak obezbijeđen tek u poslednjem kolu pobjedom protiv ekipe Rudara.
 
Šampionsku titulu je osvojila Elektroprivreda, drugi je bio Herceg Novi, dok je treće mjesto pripalo prošlogodišnjem prvaku, ekipi ŠK Crnogorac. U niži rang se sele Mladost i Rudar, a novi članovi Premijer lige su Dama i Rumija.
 
Žensku ligu je Budućnost počela sa nešto skromnijim ambicijama, budući da je bila najmlađa ekipa u ligi, sastavljena od mladih šahistkinja poniklih u klupskoj školi. U situaciji kada je većina timova imala čak tri strane igračice u sastavu, bilo je teško očekivati da se naše talentovane omladinke bore za visok plasman, ali će im ovo svakako biti dragocjeno iskustvo. Kad se podvuče crta, peto mjesto se može nazvati zadovoljavajućim rezultatom.
 
Prvo mjesto su zauzele dame Elektroprivrede, druga je bila ekipa Herceg Novog, a treće mjesto je osvojio tim Crnogorca. Zanimljivo je da je raspodjela medalja bila ista kao na Premijer ligi.
 
Budućnost je na Premijer ligi nastupila u sastavu Robert Markuš, Nikola Đukić, Andrej Šuković, Blažo Kalezić, Miloš Pečurica, Vladimir Pajković, Veljko Šćekić i Aleksandar Radunović. Za Omladinac su igrali Stefan Tadić, Nemanja Vukčević, Uroš Rašović, Jovan Jovančević, Milan Radonjić, Dino Grbović, Slaven Živković, Sreten Đukanović, Vasilije Smuk i Miloš Svrkota. Ženska ekipa je bila u sastavu Mateja Popović, Milena Mosurović, Katarina Đukić, Tara Ivanović, Marija Mia Maraš, Iva Svrkota i Anja Aćimić.
 
Tabele, rezultati statistika: Premijer liga, Ženska liga
 

Sponzori

Glavni grad - sekretarijat za sport i kulturu