14 Februar, 2023 - 11:09

Blagojević prvak Crne Gore, Šuković i Kalezić na diobi prvog mjesta

Velemajstor Dragiša Blagojević pobjednik je 75. Prvenstva Crne Gore u šahu, koje je igrano od 5. do 13. februara u Diplomatskoj kuli Capital Plaza centra u Podgorici. To je epilog veoma neizvjesnog turnira, na kojem je, nakon dramatičnog finiša, čak sedam igrača podijelilo prvo mjesto sa 6,5 poena iz 9 kola. Dodatni kriterijumi su odlučili da pobjednički pehar pripadne Blagojeviću, kome je ovo šesta titula prvaka. Drugi je bio velemajstor Pavel Anisimov, a treći kolega po tituli Denis Kadrić, obojica debitanti na šampionatu.
 
Na diobi prvog mjesta našli su se i dva člana ŠK Budućnost, Andrej Šuković i Blažo Kalezić. Šuković je u poslednjem kolu postigao veliku, gotovo dobitničku prednost protiv Miloša Pečurice, u partiji u kojoj je pobjeda značila i titulu prvaka. Nažalost, nije najpreciznije nastavio i dozvolio je protivniku da uplovi u luku spasa, pa je na kraju morao da se zadovolji petim mjestom. Ipak, ovo je svakako lijep uspjeh našeg prvotimca, koji drugu godinu uzastopno uspijeva da podijeli prvo mjesto na državnom šampionatu. Blažo Kalezić je prikazao vrlo sigurnu igru tokom čitavog turnira i bez poraza došao do diobe prvog mjesta, odnosno do šestog po dodatnim kriterijumima. Nadamo se da je ovo nagovještaj još boljih rezultata u narednom periodu.
 
Naš klub su na Prvenstvu predstavljali i polaznici klupske škole šaha Dino Grbović i Marija Mia Maraš, kao i prvotimac ŠK Omladinac-Budućnost Slaven Živković. Posebno treba istaći odličan nastup mladog Grbovića, koji je osvojio 4,5 poena, što mu je donijelo čak 154 poena rejtinga.
 
Malu sjenku na šampionat bacilo je neučestvovanje velemajstora Nikole Đukića. Desetostruki prvak Crne Gore nije branio titulu zbog sukoba sa rukovodstvom Šahovskog saveza.

Sponzori

Glavni grad - sekretarijat za sport i kulturu