4 Decembar, 2023 - 16:19

Ana Novikova pobijedila na Ženskom prvenstvu Crne Gore

Žensko prvenstvo Crne Gore igrano je u Podgorici od 29. novembra do 3. decembra. Igralo se 7 kola po Švajcarskom sistemu, a učešće je uzelo 13 šahistkinja. Nakon uzbudljivih borbi, šampionsku titulu je osvojila Ana Novikova. Ruskinja, koja je nedavno prešla na crnogorsku rejting listu, osvojila je 6 poena, koliko je imala i njena zemljakina Alena Skvorcova, kojoj je ovo takođe bio debi na državnom šampionatu. Dodatni kriterijumi su odlučili da pobjednički pehar ode u ruke Novikovoj, dok je Skvorcova morala da se zadovolji drugim mjestom. Treća je bila višestruka prvakinja Crne Gore i čelna tabla reprezentacije Aleksandra Milović sa 5,5 poena.
 
Na šampionatu su učestvovale i četiri polaznice škole šaha ŠK Budućnost CEDIS. Najviše uspjeha je imala Mateja Popović, koja je osvojila 4. mjesto sa 4 poena, pobijedivši u dramatičnoj partiji poslednjeg kola branioca titule Nikolinu Koljević. Tara Ivanović je sa istim skorom zauzela 5. mjesto, Marija Mia Maraš je bila 10. sa 2,5 poena, dok je Milena Mosurović, nažalost, morala da se povuče sa turnira tri kola prije kraja zbog zdravstvenih problema.
 
Vjerujemo da će učešće na šampionatu biti vrijedno iskustvo za naše talentovane šahistkinje, te da će uz pomoć svojih trenera nastaviti da rade na sopstvenom usavršavanju, kako bi u budućnosti bilježile još bolje rezultate.
 

Sponzori

Glavni grad - sekretarijat za sport i kulturu