23 Oktobar, 2017 - 15:15

8. Memorijal Anto Rmuš

Memorijalni turnir posvećen jednom od najtalentovanijih crnogorskih šahista, nažalost rano preminulom internacionalnom majstoru Antu Rmušu, raste iz godine u godinu, pa je ovogodišnje izdanje turnira, osmo po redu, bilo najmasovnije od svih dosadašnjih. Memorijal je odigran u Beranama 21. oktobra, a okupio je čak 104 učesnika iz Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine, među kojima je bilo 9 velemajstora, čime je oboren rekord i po broju učesnika sa najvećom šahovskom titulom, 7 internacionalnih majstora i 4 FIDE majstora. Turnir je održan u izvanrednim uslovima nedavno ponovo otvorenog hotela Berane, te se može reći da je ovogodišnji memorijal po svim parametrima bio najbolji do sada.

Borba za pobjednički pehar bila je neizvjesna do samog kraja, pa je pred poslednje kolo čak pet igrača dijelilo prvo mjesto sa istim brojem poena. Duel između internacionalnih majstora i braće blizanaca Gorana i Zorana Arsovića na prvom stolu završen je brzom podjelom poena, a sličan epilog je imao i susret VM Milana Zajića i IM Ivana Sredojevića na drugom stolu. To je ostavilo šansu VM Nikoli Đukiću da eventualnom pobjedom protiv FM Vjekoslava Vulevića sam osvoji prvo mjesto. U uzbudljivoj partiji sa dosta preokreta poslednji je pogriješio Vulević, pa je aktuelni prvak Crne Gore uspio da sa 7,5 poena iz 9 kola stigne do pobjede na turniru. Drugo mjesto pripalo je VM Milanu Zajiću sa 7 poena, koliko su imali i IM Zoran Arsović na trećem, njegov brat i kolega po tituli Goran na četvrtom, IM Ivan Sredojević na petom i VM Milan Vukić na šestom mjestu. Najbolje dodatne kriterijume među igračima sa 6,5 poena imao je IM Blažo Kalezić koji je zauzeo sedmo mjesto, a među osvajače redovnih nagrada upisali su se sa istim brojem poena VM Miša Pap na osmom, IM Vladan Rabrenović na devetom i Armin Mušović na desetom mjestu. Specijalne nagrade su osvojili najbolja šahistkinja Nikolina Koljević sa 4 poena, najbolji junior Milo Pobor sa 6, najbolji veteran VM Boško Abramović sa 6,5 i najbolji domaći igrač Vojislav Ivanović sa 5,5 poena.

U okviru turnira održana je i promocija knjige "Anegdote i minijature" Maksima Lutovca, o kojoj su pored autora govorili predsjednik ŠSCG Radojica Grba i Nikola Đukić, dok je medijator programa bila Gorica Ćulafić.

Prije početka turnira svi učesnici minutom ćutanja su odali poštu istaknutom beranskom šahisti i šahovskom radniku, nedavno preminulom FM Nikoli Božoviću.

Konačna tabela turnira, svi rezultati i statistika mogu se naći na ovom linku.

Sponzori

Glavni grad - sekretarijat za sport i kulturu