4 Jun, 2016 - 20:16

46. Međunarodni turnir Bosna 2016

46. Međunarodni turnir Bosna 2016 igran je u Sarajevu od 28. maja do 3. juna. Učestvovalo je 135 igrača iz 12 država, među kojima i 16 velemajstora.

Posle uzbudljivih 9 kola prvi je kroz cilj prošao mladi velemajstor iz Bosne i Hercegovine Denis Kadrić, koji je u poslednjoj rundi savladao 1. nosioca VM Predraga Nikolića i tako jedini stigao do 7,5 poena. Na diobi od 2. do 6. mjesta našla se grupa igrača sa 7 osvojenih poena. Po dodatnim kriterijumima 2. mjesto je pripalo VM Saši Martinoviću, 3. VM Marinu Bosiočiću, 4. VM Zdenku Kožulu, 5. VM Ante Brkiću, a 6. VM Emre Čanu. Reprezentativac Crne Gore VM Dragan Kosić je ostvario odličan rezultat osvajanjem 7. mjesta, kao igrač sa najboljim dodatnim kriterijumima u grupi sa 6,5 poena. VM Mustafa Jilmaz je bio 8, VM Miodrag Savić 9, dok je 10. mjesto zauzeo domaći predstavnik Nihad Hodžić, jedno od najprijatnijih iznenađenja turnira, kome je pripala nagrada za najboljeg igrača sa rejtingom ispod 2300. Spisak igrača sa 6,5 osvojenih poena zatvara selektor reprezentacije Crne Gore VM Milan Draško, koji takođe ima mnogo razloga za zadovoljstvo postignutim. Na 12. mjesto se plasirao još jedan crnogorski predstavnik, IM Dušan Lekić sa 6 poena. Lekić je igrao izvanredno tokom čitavog turnira, a jedini poraz je doživio u poslednjem kolu protiv Bosiočića, iako je veći dio partije prednost bila na njegovoj strani. Redovne nagrade su osvojili još VM Predrag Nikolić, VM Bojan Kurajica, Armin Mrnđić i VM Siniša Dražić, svi sa 6 poena. Toliko su na svoj bodovni saldo upisali još dvojica predstavnika Crne Gore, Armin Mušović na 20. i VM Nikola Đukić na 22. mjestu. I dok Mušović može biti zadovoljan svojim nastupom u ovako jakoj konkurenciji i osvojenom 3. nagradom u grupi do 2300, to se nikako ne bi moglo reći za člana ŠK Budućnost, koji je sigurno očekivao mnogo bolji plasman. Crnu Goru su u Sarajevu predstavljali još i VM Nebojša Nikčević i Saša Batrićević, koji su završili turnir sa po 4,5 poena, iako su po prikazanoj igri zasluživali zantno više. To posebno važi za VM Nikčevića, koga je nesrećan poraz u pretposlednjem kolu u potpuno dobijenoj poziciji izbacio iz konkurencije za nagradu, pa je zatražio od organizatora da ga ne paruju u poslednjoj rundi.

Ukupan nagradni fond na turniru iznosio je preko 14.000€, a podijeljen je na 15 redovnih i čak 27 specijalnih nagrada. Pobjednik je osvojio nešto više od 2.500€.

Konačnu tabelu, turnira, sve rezultate i statistiku možete naći na ovom linku.

Sponzori

Glavni grad - sekretarijat za sport i kulturu