15 Septembar, 2016 - 18:17

42. Šahovska olimpijada - Baku 2016

42. Šahovska olimpijada igrana je u Bakuu, Azerbejdžan, od 1. do 14. septembra. Najveća smotra šahista iz svih krajeva svijeta okupila je 170 ekipa u muškoj i 134 u ženskoj konkurenciji.

Muška reprezentacija Crne Gore osvojila je 47. mjesto sa 13 meč bodova, što je za tri mjesta bolje od početnog rejtinga. Plasman je mogao biti i znatno bolji, uz malo više sreće u meču poslednjeg kola protiv Slovačke. Nažalost, umjesto pobjede, koja je prema pozicijama bila nadohvat ruke, naši reprezentativci su morali da se zadovolje neriješenim rezultatom u tom duelu, što ih je koštalo dragocjenog boda koji bi im donio plasman na odlično 35. mjesto. Svakako, ni 47. mjesto se ne može nazvati neuspjehom, već sasvim pristojnim rezultatom naših najboljih šahista.

Dame su završile na 53. mjestu, 11 mjesta iza svog početnog rejtinga. Posle blistavih igara na prethodnoj Olimpijadi u Tromzu, svakako se očekivalo više od ženske reprezentacije. Ipak, treba reći da su naše dame imale dosta pehova tokom čitavog turnira, pa je krajnji rezultat objektivno slabiji od igre koju su pružile.

Takmičenje muškaraca završeno je trijumfom SAD sa 20 meč bodova, koliko je imala i drugoplasirana Ukrajina. Prvi favorit po rejtingu Rusija bila je treća sa 18 osvojenih bodova.

Kod dama su najbolje bile Kineskinje sa 20 bodova. Drugo mjesto je osvojila Poljska, najprijatnije iznenađenje Olimpijade, sa 17, dok je Ukrajina sa istim brojem bodova osvojila treće mjesto.

Konačne tabele, svi rezultati i statistika mogu se naći na sledećim linkovima za muški i ženski turnir.

Sponzori

Glavni grad - sekretarijat za sport i kulturu