22 Avgust, 2016 - 15:49

31. Memorijal Đorđija Đoka Vujkovića

Velemajstor Nikola Đukić pobjednik je 31. Otvorenog brzopoteznog turnira "Memorijal Đorđija Đoka Vujkovića - Prčanj 2016", odigranog 21. avgusta. Turnir je bio izuzetno zanimljiv i neizvjestan, što najbolje ilustruje činjenica da su se pred poslednje kolo na diobi prvog mjesta našla čak četvorica igrača - VM Nikola Đukić, VM Dragiša Blagojević, VM Miodrag Savić i IM Blažo Kalezić. U završnoj rundi Blagojević i Kalezić su se sastali međusobno, Savić je igrao protiv IM Luke Draškovića, dok je Đukić za protivnika imao Boža Marića. Duel Savića i Draškovića završen je brzom podjelom poena, čime se velemajstor iz Zvornika praktično odrekao pretenzija na pobjedu na turniru. Đukić je u dramatičnoj partiji punoj preokreta uspio da savlada Marića, dok je Kalezić u uzbudljivom duelu pobijedio Blagojevića. Tako se turnir završio diobom prvog mjesta dvojice članova ŠK Budućnost sa osvojenih 8,5 poena iz 11 partija. Dodatni kriterijumi su bili na strani Đukića, pa je njemu pripao pobjednički pehar, dok je prošlogodišnji pobjednik Kalezić ovaj put morao da se zadovolji drugim mjestom. Treći je bio VM Dejan Pikula sa 8 poena, koliko je imao i četvrtoplasirani VM Miodrag Savić. Grupa igrač sa 7,5 poena podijelila je od 5. do 8. mjesta. IM Luka Drašković je po dodatnim kriterijumima bio 5, VM Dragiša Blagojević 6, Jovan Milović 7, a na spisku osvajača redovnih nagrada našao se i član ŠK Budućnost FM Sreten Đukanović na 8. mjestu.

Pored osam redovnih, organizatori su obezbijedili i četiri specijalne nagrade. Najuspješniji kadet je član ŠK Omladinac-Budućnost Andrej Šuković sa 5,5 poena, najuspješnija šahistkinja ŽFM Lidija Blagojević sa 5, a najuspješniji domaći igrač Milorad Ratković sa 6,5 osvojenih poena. Zanimljivo je da su njima ove nagrade pripale i prošle godine. Jedino se razlikovao osvajač nagrade za najuspješnijeg veterana, ovaj put je to bio Ranko Radulović sa 6 poena.

Na turniru je učestvovalo 57 šahista iz Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine, a ukupan nagradni fond je iznosio 750€. Organizacija je bila na tradicionalno visokom nivou, a ljubazni domaćini su kao i svake godine obezbijedili sendviče, kafu i sok za sve učesnike.

Konačna tabela turnira, svi rezultati i statistika mogu se naći na ovom linku.

Sponzori

Glavni grad - sekretarijat za sport i kulturu