29 Januar, 2020 - 16:45

20. jul proglašen za Svjetski dan šaha

12. decembra, na inicijativu Jermenije, Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je, pod tačkama dnevnog reda Sport za razvoj i mir i Kultura za mir, rezoluciju "Svjetski dan šaha", kojom se 20. jul proglašava za Svjetski dan šaha.

Rezolucija, koju su podržale 53 države članice, prepoznaje mogućnosti koje šah nudi za ostvarivanje Plana za održivi razvoj do 2030, među kojima su jačanje obrazovanja, osnaživanje žena, djevojaka i djevojčica, podsticanje inkluzije, međusobnog razumijevanja i poštovanja. Rezolucija potvrđuje da šah, kao igra koja promoviše poštenje, inkluziju i međusobno poštovanje, može da doprinese atmosferi tolerancije i razumijevanja među narodima. Njom se pozivaju države članice, sistem Ujedinjenih nacija, druge međunarodne i regionalne organizacije, privatni sektor i građansko društvo da obrate pažnju na Svjetski dan šaha i da promovišu prednosti šaha, između ostalog kroz obrazovne i aktivnosti na podizanju javne svijesti.

Stalni predstavnik Jermenije Mer Margarian je u svom obrazloženju rezolucije istakao da šah, kao jedna od najstarijih i najpopularnijih misaonih igara, pomaže u rušenju socijalnih, političkih i rasnih barijera, mijenjanju predrasuda i borbi protiv diskriminacije. Govoreći o naporima koje Jermenija ulaže u globalno promovisanje šaha, ambasador Jermenije je naglasio da se šah smatra suštinskim dijelom jermenske kulture, podsjetivši na dugu šahovsku tradiciju koja je jermenskim velemajstorima donijela titule olimpijskih i svjetskih šampiona.

Proglašenje Svjetskog dana šaha od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija obezbijediće važnu platformu za podsticanje dijaloga, solidarnosti i kulture mira.

Tekst i fotografija preuzeti sa sajta: https://en.chessbase.com/post/july-20th-is-world-chess-day

Sponzori

Glavni grad - sekretarijat za sport i kulturu