19 Februar, 2023 - 21:55

ŠK Budućnost prvak u ubrzanom šahu, Elektroprivredi titula u blicu

Ekipno prvenstvo Crne Gore u ubrzanom i brzopoteznom šahu igrano je 18. i 19. februara u Univerzitetskom sportskom centru u Podgorici.
 
Prvog dana takmičenja, ekipa Budućnosti bila je na visini zadatka, osvojivši titulu prvaka u ubrzanom šahu. Igrano je sedam kola po Švajcarskom sistemu, a naš tim se izdvojio u vođstvu sa startnih pet pobjeda, savladavši pritom i direktne konkurente za najviši plasman, Mimozu i Herceg Novi. Uslijedio je minimalan poraz u duelu sa Elektroprivredom, ali remi najbližeg pratioca Mimoze protiv Herceg Novog omogućio nam je da ostanemo na čelu tabele kolo prije kraja. Pobjeda u poslednjoj rundi protiv druge ekipe Crnogorca donijela je Budućnosti prvo mjesto sa osvojenih 18 meč bodova. Druga je bila Elektroprivreda sa 16, koliko je imala i trećeplasirana Mimoza.
 
Drugog dana takmičenja odigrano je brzopotezno prvenstvo, koje se igralo u 19 kola po Bergerovom sistemu. Turnir je počeo dobro za našu ekipu, koja je nakon 13 kola dijelila prvo mjesto sa Elektroprivredom sa po 12 pobjeda i remijem u međusobnom duelu. Nažalost, tim Budućnosti je popustio u finišu, pa je nakon poraza protiv Mimoze u 14. i Herceg Novog u 18. kolu morao da se zadovolji četvrtim mjestom. Pobijedila je Elektroprivreda sa osvojenih 55 meč bodova, drugi je bio Herceg Novi sa 51, a treća Mimoza sa identičnim skorom, ali i slabijim dodatnim kriterijumima.
 
Na oba turnira je učestvovala i ženska ekipa Budućnosti, sastavljena od polaznica klupske škole šaha. Naše omladinke su se hrabro suprotstavile mnogo iskusnijim protivnicima, a posebno su blistale na brzopoteznom turniru, osvojivši ukupno preko 500 poena rejtinga. Sigurni smo da će im ovo biti vrijedno iskustvo i podstrek za dalje napredovanje.
 
Mušku ekipu Budućnosti činili su: Nikola Đukić, Blažo Kalezić, Andrej Šuković, Vladimir Pajković, Veljko Šćekić i Aleksandar Radunović, dok su dame nastupile u sastavu Mateja Popović, Milena Mosurović, Tara Ivanović, Katarina Đukić, Nastasija Roganović i Marija Mia Maraš.
 
Konačne tabele, svi rezultati i statistika mogu se naći na sledećim linkovima: rapid, blic.
 

Sponzori

Glavni grad - sekretarijat za sport i kulturu