Mart 2016

27.3.2016.

 ŠK “BUDUĆNOST“ ORGANIZUJE TOKOM APRILA TRI (3)

                BRZOPOTEZNA REJTING TURNIRA

Vrijeme održavanja:   02, 09, 16. (subote) 04. 2016. u prostorijama kluba

25.3.2016.

II Open turnir ŠK "Budućnost" 2016 završen je danas trijumfom IM Predraga Nikača, koji je u poslednjem kolu savladao Nenada Karišika i potpuno zasluženo prvi prošao kroz cilj sa osvojenih 6 poena. Četvorostruki prvak Crne Gore je igrao izvanredno tokom čitavog turnira i tako pokazao da je zadržao sjajnu formu sa prošlogodišnje Premijer lige Crne Gore, kada je bio možda i najzaslužniji za titulu "Budućnosti".

24.3.2016.

IM Predrag Nikač je remijem protiv IM Blaža Kalezića zadržao vođstvo na II Open turniru ŠK "Budućnost" 2016. Kalezić je imao blagu prednost u završnici, ali ostaje utisak da crni nije bio u ozbiljnoj opasnosti. Remi u derbiju kola nije uspio da iskoristi VM Nikola Đukić, koji je imao prijatniju poziciju protiv IM Đorđija Kontića, ali je u finišu potpuno izgubio nit igre, pa je u trenutku sklapanja remija prednost već u potpunosti prešla na stranu protivnika.

23.3.2016.

IM Predrag Nikač se izdvojio u vođstvu posle 5. kola II Open turnira ŠK "Budućnost" 2016. Četvorostruki prvak Crne Gore je u Sicilijanskoj odbrani nadigrao Nemanju Vukčevića i tom pobjedom pobjegao pola poena najbližim pratiocima IM Blažu Kaleziću i VM Nikoli Đukiću. U derbiju dvojice reprezentativaca nije viđeno previše vatre, remi je sklopljen u ranoj središnjici u približno jednakoj poziciji.

22.3.2016.

Još jedno uzbudljivo kolo na II Open turniru ŠK Budućnost 2016, posle kojeg su se na čelu tabele izdvojili VM Nikola Đukić, IM Blažo Kalezić i IM Predrag Nikač. VM Đukić je uspio da dođe do pobjede protiv FM Sretena Đukanovića neobičnom idejom u Najdorfovoj varijanti Sicilijanke, na koju protivnik nije uspio da nađe pravi odgovor, iako ostaje utisak da je crni imao više nastavaka koji su mu davali dobru igru. IM Kalezić je u matnom napadu savladao Božidara Kisića, koji je imao pješaka više, ali je potcijenio protivničku kontraigru.

21.3.2016.

Iako su u 3. kolu partije na prvih 5 stolova završene remijem, uzbuđenja nije nedostajalo. Na 1. tabli je VM Nikola Đukić srećno spasio pola poena u izgubljenoj lovačkoj završnici sa pješakom manje, u kojoj je njegov protivnik IM Predrag Nikač propustio brojne prilike da stigne do pobjede. Ima za čim da žali i IM Blažo Kalezić, koji je dugo imao jasnu prednost protiv Nemanje Vukčevića, ali se na kraju morao zadovoljiti podjelom plijena u završnici raznobojnih lovaca.

20.3.2016.

U 2. kolu II Open turnira ŠK "Budućnost" 2016 postignuti su uglavnom očekivani rezultati, pa su tako partije na prvih 11 stolova završene pobjedom igrača sa većim rejtingom. Iako krajnji rezultat to ne pokazuje, mnogi od, uslovno rečeno, autsajdera su pružili odličan otpor, te su favoriti morali dobro da se pomuče kako bi stigli do pobjede.

19.3.2016.

Danas je počeo II Open turnir ŠK "Budućnost" 2016, organizovan u znak sjećanja na preminule majstore. Turnir se igra u prostorijama kluba, a sva kola počinju u 16 časova. U prvom kolu je većina favorita zabilježila pobjede, ali smo imali priliku da vidimo i nekoliko iznenađenja. Posebno treba istaći pobjedu člana podmlatka "Budućnosti" Daria Alivodića protiv Igora Vujačića, kao i trijumf Zorana Lazarevića protiv Miloša Pečurice.

1.3.2016.

Februar je bio prilično miran mjesec za crnogorske šahiste, većina naših igrača nije nastupala na turnirima u prethodnom obračunskom periodu. Najznačajnija promjena na listi je povratak Dragiše Blagojevića na 2. mjesto, posle odličnog rezultata na openu u Novoj Gorici. Reprezentativac Crne Gore je u Sloveniji osvojio 15 poena rejtinga, pa sada ima 2509. Na čelu liste je Nikola Đukić sa 2566. Magnus Karlsen vodi na svjetskoj listi sa 2851, dok je Hou Jifan prva među šahistkinjama sa 2667.