Novembar 2015

29.11.2015.

Član ŠK Budućnost IM Blažo Kalezić pobjednik je Memorijala dr Momčilo Momo Sarić, koji je danas odigran u Nikšiću. Prvotimac našeg kluba je iz 9 kola sakupio 7,5 poena, koliko je imao i drugi naš član VM Nikola Đukić. Dodatni kriterijumi su bili na strani IM Kalezića, koji je tako nastavio ovogodišnju dominaciju na turnirima po ubrzanom i brzopoteznom tempu. Treće mjesto sa pola poena manje od dvojca Budućnosti zauzeo je VM Milan Draško.

22.11.2015.

Poslednje kolo Ekipnog prvenstva Evrope u Rejkjaviku nije bilo uspješno za reprezentacije Crne Gore. Obje naše selekcije su doživjele minimalne poraze, muškarci protiv Grčke, a dame protiv Rumunije, iako su i jedni i drugi imali realne šanse da ostanu neporaženi. Naša muška reprezentacija je turnir završila sa 7 bodova na 27. mjestu od 36 ekipa, dva mjesta iznad svog prosječnog rejtinga. Dame su na kraju sa 8 bodova 22. od 30 timova, jedno mjesto bolje od pozicije na startu. Rusi osvojili zlato u obje konkurencije.

21.11.2015.

Reprezentacije Crne Gore imaju dosta razloga za zadovoljstvo posle predzadnjeg kola Ekipnog prvenstva Evrope u Rejkjaviku. Muška selekcija je u odličnom meču savladala Austriju sa 3:1, dok su dame odigrale 2:2 protiv bolje rangiranog tima Engleske. Naša muška reprezentacija kolo prije kraja zauzima 22. mjesto sa 7 bodova, a ženska je na 18. mjestu sa 8. Muškarci će u poslednjem kolu igrati protiv Grka, dok će dame vojevati s Rumunkama.

20.11.2015.

Odličan dan za žensku, a veoma loš za mušku reprezentaciju Crne Gore na Ekipnom prvenstvu Evrope u Rejkjaviku. Muškarci su u 7. kolu izgubili od Švajcarske sa 3:1, dok su dame slavile protiv Islanda sa 2,5:1,5. To je drugi uzastopni poraz muškog tima i druga uzastopna pobjeda ženskog. Muška reprezentacija sada je 27. sa 5 bodova, a ženska je na 19. mjestu sa 7. U 8. kolu se muškarci sastaju sa Austrijom, dok će dame igrati protiv Engleskinja.

19.11.2015.

Nakon slobodnog dana, koji je većina naše ekspedicije iskoristila da obiđe poslednje prebivalište legendarnog Bobija Fišera i vidi prirodne ljepote Islanda, nastavljeno je takmičenje na Ekipnom prvenstvu Evrope u Rejkjaviku. Naše reprezentacije su u 6. kolu ostvarile polovičan učinak. Muškarci su poraženi od Hrvatske sa 2,5:1,5, dok su dame istim rezultatom slavile protiv Norveške. Naši timovi imaju po 5 bodova posle šest odigranih kola i oba trenutno zauzimaju 23. mjesto na tabeli.

17.11.2015.

Peto kolo Ekipnog prvenstva Evrope donijelo je razočaranje i muškoj i ženskoj reprezentaciji Crne Gore. I dok su dame razumljivo nezadovoljne posle poraza od 3:1 protiv Grčke, bod muškaraca protiv bolje rangirane ekipe Moldavije se ni u kom slučaju ne može nazvati neuspjehom, ali ostaje žal za propuštenom prilikom da se ostvari važna pobjeda. Muška reprezentacija Crne Gore posle pet kola zauzima 19. mjesto sa 5 bodova, a ženska je 25. sa 3 osvojena boda.

16.11.2015.

Sjajan dan za naše selekcije na Ekipnom prvenstvu Evrope u Rejkjaviku. Muška ekipa je posle velike borbe odigrala 2:2 sa favorizovanom Češkom, dok su dame prebrodile krizu i savladale Finsku sa 3:1. Naši muškarci su posle četiri odigrana kola na 18. mjestu sa 4 boda, a dame sa 3 boda trenutno zauzimaju 24. poziciju na tabeli. U 5. kolu muška reprezentacija igra sa Moldavijom, a ženska će odmjeriti snage sa selekcijom Grčke.

15.11.2015.

Posle 3. kola na Ekipnom prvenstvu Evrope u Rejkjaviku u našem taboru su pomiješani utisci. Dok muška reprezentacija može biti veoma zadovoljna velikom borbom i osvojenim bodom protiv Italije, ženska ima dosta razloga za razočaranost nakon drugog uzastopnog poraza od 4:0, ovaj put protiv Litvanije. Muškarci posle tri kola zauzimaju 20. mjesto sa 3 osvojena boda, dok su dame 26. sa 1 bodom. Šahisti sjutra protiv Češke, šahistkinje protiv Finske.

14.11.2015.

I muška i ženska reprezentacija Crne Gore doživjele su poraze u 2. kolu Ekipnog prvenstva Evrope u Rejkjaviku. Muškarci su pružili dobar otpor velikom favoritu Ukrajini, ali su ipak poraženi sa 3:1, uz remije na prve dvije table, dok su dame izgubile od Holandije sa previsokih 4:0. Posle 2. kola naša muška reprezentacija je 18. sa 2 boda, a ženska se nalazi na 23. poziciji sa 1 osvojenim bodom. Naši šahisti u 3. kolu igraju sa Italijom, dok će se šahistkinje sastati sa reprezentacijom Litvanije.

13.11.2015.

Danas je u Rejkjaviku počelo Ekipno prvenstvo Evrope. Šahovska elita starog kontinenta okupila se u prestonici Islanda, gdje će se sledećih deset dana boriti za naslov najbolje evropske reprezentacije u muškoj i ženskoj konkurenciji. Obje naše reprezentacije su veoma dobro startovale protiv bolje rangiranih protivnika. Muškarci, koji su 29. po rejtingu, su savladali 11. nosioca Norvešku sa 2,5:1,5, dok su dame, rangirane na startu kao 22, odigrale 2:2 protiv reprezentacije Njemačke, koja je po rejtingu 7.

7.11.2015.

XXII Brzopotezni turnir ŠK Budućnost u 2015. okupio je 9 igrača. Pobijedio je VM Nikola Đukić sa 7 poena iz 8 partija.

5.11.2015.

Ogroman uspjeh Tijane Blagojević na Svjetskom prvenstvu za mlade. Posle bronze na Prvenstvu Evrope, velika nada našeg šaha je isti rezultat zabilježila i na svjetskoj smotri najboljih mladih šahista. Tijana je zablistala u poslednjem kolu i crnim figurama u sjajno vođenoj partiji savladala novu svjetsku prvakinju do 18 godina Indijku Mahalakšmi. Uz poraz Uzbekistanke Parpieve, koja je prije zadnjeg kola imala pola poena više od naše predstavnice, ta pobjeda je Tijani donijela još jedan fenomenalan uspjeh.

4.11.2015.

Predstavnici Crne Gore su bili izuzetno borbeni u pretposlednjem kolu Svjetskog prvenstva za mlade. Naši mladi šahisti su ostvarili skor od četiri pobjede i pet poraza, bez ijednog remija. Najvažniju pobjedu svakako je postigla Tijana Blagojević u grupi djevojčica do 18 godina protiv Francuskinje Belaiš. Pobjede su zabilježili i Peko Đurović u kategoriji dječaka do 10 godina protiv Ženga iz Makaa, Emilija Vukanić u kategoriji djevojčica do 16 godina protiv Gardiner iz Južnoafričke Republike i Mateja Popović u kategoriji djevojčica do 10 godina protiv Austrijanke Dodu.

3.11.2015.

Mladi šahisti iz Crne Gore su u 9. kolu Svjetskog prvenstva za mlade postigli četiri pobjede, dva remija i tri poraza. Ako se gleda samo ukupan skor, ovo je bio najuspješniji dan za naše predstavnike od početka turnira. Ipak, utisak je pokvario poraz Tijane Blagojević u grupi djevojčica do 18 godina od Uzbekistanke Parpieve, u dramatičnoj partiji punoj preokreta. Pobjede su postigli Andrej Šuković, Marko Vučković, Peko Đurović i Nikolina Koljević. Remizirale Neda Bojović i Mateja Popović.

2.11.2015.

Premijer liga Crne Gore nije donijela velike promjene u poretku naših najboljih šahista. Član Budućnosti Nikola Đukić je sa 7 zarađenih poena došao do rejtinga 2553 i dodatno se učvrstio na čelu liste. Kao i obično, još dvojica šahista iz našeg kluba se nalaze među prvih 10 - Blažo Kalezić je i dalje 6. sa 2440, 5 poena više nego u oktobru, dok je Vladimir Pajković izgubio 9 poena i sa 7. pao na 9. mjesto sa 2412.

2.11.2015.

Prilično lijep dan za crnogorske predstavnike na Svjetskom prvenstvu za mlade u Porto Karasu. Naši mladi šahisti su u 8. kolu ostvarili skor od tri pobjede, dva remija i tri poraza, uz jedan poen bez borbe. Najvažniju pobjedu je nesumnjivo postigla Tijana Blagojević u konkurenciji djevojčica do 18 godina protiv Indijke Varšini. Pobjede su danas upisali i Andrej Šuković i Danilo Pobor, dok je Emilija Vukanić bila slobodna i dobila poen bez igre. Remije su zabilježili Marko Vučković i Mateja Popović.

1.11.2015.

Predstavnici Crne Gore nijesu imali previše uspješan dan na Svjetskom prvenstvu za mlade. Naši mladi šahisti su u 7. kolu ostvarili dvije pobjede, dva remija i pet poraza. Pobijedile su Neda Bojović u grupi djevojčica do 12 godina protiv Amerikanke Dasari i Mateja Popović u grupi djevojčica do 10 godina protiv Brink-Jensen iz Danske. Remije su zabilježile Tijana Blagojević kod djevojčica do 18 godina protiv Poljakinje Harazinske i Emilija Vukanić kod djevojčica do 16 protiv Šaraći sa Kosova.

1.11.2015.

Internacionalni majstor Zoran Novoselski pobjednik je 6. Memorijala Anto Rmuš, održanog 31. oktobra u Beranama. Novoselski je sakupio 7 poena iz 9 kola, isto koliko i član ŠK Budućnost IM Blažo Kalezić. Dodatni kriterijumi su bili na strani kragujevačkog internacionalca, koji je pokazao najsigurniju igru na turniru i zasluženo osvojio pobjednički pehar. Turnir je igran u znak sjećanja na jednog od najtalentovanijih crnogorskih šahista, rano preminulog internacionalnog majstora Anta Rmuša.

31.10.2015.

Posle slobodnog dana, nastavljene su borbe na Svjetskom prvenstvu za mlade. Mladi šahisti iz Crne Gore su u 6. kolu zabilježili tri pobjede, jedan remi i pet poraza. Pobjede su postigli Danilo Pobor kod dječaka do 14 godina protiv Škota Smita, Peko Đurović kod dječaka do 10 protiv Islanđanina Lua i Nikolina Koljević u kategoriji djevojčica do 14 godina protiv Nansubuge iz Ugande. Naša najuspješnija predstavnica Tijana Blagojević je remizirala sa Poljakinjom Vozniak u grupi djevojčica do 18 godina.